Кламер БГ - Новини: Светлана Дончева: Не съм расист, но всеки има права и задължения

Светлана Дончева: Не съм расист, но всеки има права и задължения

България

|
Нед, 17 Юни 2018г. 14:26ч.
Светлана Дончева: Не съм расист, но всеки има права и задължения

Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има две страни. Всеки трябва да има и права, и задължения. Така съпругата на вицепремиера Томислав Дончев – Светлана, обясни свой пост във фейсбук от миналата седмица, който предизвика противоречиви реакции.

Публикацията гласеше: "Морковите за циганите са на свършване и е време за тоягата". След това обясни отново в профила си, че има предвид, че и ромите имат задължения, както останалите български граждани.

В неделя пред бТВ Светлана Дончева отново обясни, че поводът за мнението ѝ във фейсбук са две случки. Първата е от Габрово. "Видях видео от мой приятел в Габрово – на пръв поглед нищо необичайно, докато не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, явно огласяща целия квартал. Това е кварталът, където Томислав е израснал и се вижда и блока му. Видеото е заснето в 20 ч. вечерта, а музиката идва от апартамент в блок", посочи тя.

Музикалният тормоз бил денонощен, а полицията има ограничени правомощия. "На пръв поглед е лесно – подаваш сигнал до полицията, която трябва да осигури обществения ред. Но не е така. Полицията може само да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството, а тормозът е денонощен", каза Дончева.

Вторият повод е репортаж за бой на столично кръстовище с участие на роми. "Съчетавайки двата повода, това провокира моята реакция. Това е предисторията на този според мен изкуствен скандал", каза тя.

Дончева смята, че за момента ромската интеграция е илюзия. "Има много цигани, които са успели да се интегрират и да излязат от ужасния социален модел, цигани, които завършват медицина, стават инженери. Те са пример, че не са по-долна класа от нас, но голяма част от тях не са осъзнали задълженията си към това общество и злоупотребяват с това. Смятат, че са в ролята на жертва", посочи тя.

Дончева се извини за публикацията си. Добави, че по инерция "сложих циганите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали, могат и ще се почувстват засегнати".

mediapool.bg