Кламер БГ - Новини: Граждански организации на протест срещу "олигархията и слугите ѝ в политиката"

Граждански организации на протест срещу "олигархията и слугите ѝ в политиката"

България

|
Нед, 17 Юни 2018г. 20:17ч.
Граждански организации на протест срещу "олигархията и слугите ѝ в политиката"

Общ протест, обединяващ няколко каузи, сред които най-вече опазването на природата, щсе проведе в неделя на площад "Независимост" в София. Демонстрацията беше под надслов "Спаси България" и се организира във фейсбук. На събитието се събраха няколко десетки души.

Събитието обединява различни общности, създадени в социалната мрежа, по повод различни казуси в защита на природата и срещу застрояването на различни местности и зелени площи в страната. Сред организаторите са над 20 сдружения, сред които тези за спасяване на Национален парк "Пирин", старозагорския парк "Бедечка", местността Рупите, Борисовата градина, плаж Корал.

"Обединяваме се за да докажем, че в България има гражданско общество и то не е безразлично към случващото се. И защото си данъкоплатец, и защото си избирател, и защото ти пука, този призив е към теб. Обърни гръб на олигархията и слугите ѝ в политиката," се казва на страницата на събитието.

Според сдруженията, в момента олигархията се е насочила към последния останал публичен ресурс в страната - българската природа. "Олигархията, която държи да запази статуквото, за да продължи да сече, мачка, огражда и бетонира нашата дива природа за своя лична финансова изгода. Пирин, Рупите, Кресна, Странджа, Болата, Корал, Делфин, Иракли, Карадере, Камчия, Калиакра, Шабла, Камен бряг, Дуранкулак, Морската градина на Варна, „Младост“, Борисовата градина и Западния парк в София, изброяват организаторите.

mediapool.bg