Кламер БГ - Новини: Сачева: Около 16 000 социални работници ще бъдат тествани за коронавирус

Сачева: Около 16 000 социални работници ще бъдат тествани за коронавирус

България

|
Четв, 30 Апр 2020г. 21:14ч.
Сачева: Около 16 000 социални работници ще бъдат тествани за коронавирус

Ще бъдат направени межу 16 и 17 хил. теста за коронавирус на социални работници. Това се разбира от интервю на министъра на труда и социалната политика Деница Цачева пред БТА.

"От началото на седмицата обсъждахме с Националния оперативния щаб, а по разпореждане от вчера на премиера ще бъдат направени масови тестове на персонала в домовете за възрастни, в социални услуги за хора с увреждания, в социални услуги от резидентен тип. Ще бъдат направени 16 000 -17 000 теста", казва Сачева, като от думите ѝ не се разбира дали става дума за RCR или бързи тестове.

До момента в страната бяха направени няколко по-масови тествания с бързи тестове. 6000 бяха осигурени за масовия скрийнинг в Банско, след като градът бе обявен за огнище на коронавирус и бе поставен под 14- дневна пълна блокада. Кметът на града Иван Кадев обяви, че с тези тестове може да се тества почти цялото население.

Така бяха изследвани и 641 шофьори от градския транспорт в София, както и малко над 1000 полицейски служители. В Паничарево тестването е на близо 2000 жители на селото.

В Пловдив пък се подготвя тестване за коронавирус по метода ELISA, което според националния оперативен щаб за борба с коронавируса ще даде представителни резултати за разпространението на вируса в страната.

По данни на щаба пък от началото на епидемията до 22 април в страната са направени общо 27 000 PCR теста. Тогава бе посочено, че целта е да се правят по 7000 седмично.

В началото на април пък общият брой на направените PCR тестове беше близо 16 000.

mediapool.bg