Кламер БГ - Новини: По схемата 60/40 са платени 7.8 млн. лв. при бюджет 1 млрд. лв.

По схемата 60/40 са платени 7.8 млн. лв. при бюджет 1 млрд. лв.

България

|
Пет, 01 Май 2020г. 13:25ч.
По схемата 60/40 са платени 7.8 млн. лв. при бюджет 1 млрд. лв.

Малко над 7,8 млн. лв. са изплатени от държавата по схемата 60/40, чрез която правителството се опитва да стимулира частния сектор в условията на криза, съобщиха от социалното министерство. Подпомогнати си 1961 работодатели. С цел да се посрещнат тези разходи бюджетът на НОИ бе увеличен с 1 млрд. лв. До момента обаче изплатените суми са минимални на фона на предварително определените.

Плащанията се правят всеки ден

Плащания към работодателите се правят всеки ден, уверяват от социалното министерство. Близо 8-те млн. лв. са отишли за над 25 хил. работници.

"48% от подкрепените досега предприятия са от седем икономически дейности: ресторанти и заведения за бързо обслужване - 12,88%, питейни заведения - 9,32%, хотели и подобни места за настаняване - 8,65%, търговия на дребно в специализирани магазини с други нехранителни стоки - 8,02%, туристическа агентска и операторска дейност - 3,52%, дейности в областта на спорта - 3%, друг пътнически сухопътен транспорт - 3,00%", пише в съобщението.

Общо 9030 работодатели са подали заявления за участие в схемата. Става дума за над 131 хил. работници.

Едни специални хотели

Както Mediapool писа сред получилите пари по схемата са сред найи-известните хотели и предприятия, ръководени от бивши министри. Пари получи и компанията за лускозни имоти на братята Кирил и Георги Домусчиеви "Есте Пропъртис".

Сред другите подпомогнати са фирма от орбитата компании, свързани с луксозните хотели между Несебър и Равда на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев, турският инвеститор с три завода за стъкло у нас – "Шишеджам", в чиято управа е бившият министър на икономиката Лидия Шулева, комплексът "Дюни" и др.

Безработните намаляват

Според социалното министерство именно благодарение на тази мярка се забелязва спад в регистрираните безработни. По официални данни от началото на извънредното положение в бюрата по труда са се записали 91 783 души.

Броят им на дневна база обаче е спаднал около три пъти в сравнение с предишните дни.

"На 30 април са се регистрирали 1637 души, което е над три пъти по-малко в сравнение с преди по-малко от три седмици.Въпреки кризата все повече хора намират нова работа с помощта на трудовите посредници в бюрата по труда. Само на 30 април те са 1007. От началото на извънредното положение на 13 март работа са започнали 19 134 безработни" твърдят от министерството.

mediapool.bg