Кламер БГ - Новини: Маските на открито вече не са задължителни

Маските на открито вече не са задължителни

България

|
Пет, 01 Май 2020г. 17:07ч.
Маските на открито вече не са задължителни

Здравният министър Кирил Ананиев отмени задължителното носене на маски на открити обществени места. Заповедта е подписана в петък (1 май). Няколко часа по-рано шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че има принципно съгласие за отмяната на това изискване. Маските остават задължителни за закрити пространства като магазини, градски транспорт и при близък контакт с други хора.

Едновременно с това стана ясно, че се обмисля и още разхлабване на мерките срещу коронавируса - допускане на повече хора до парковете и достъп до планините. Още в петък здравният министър издаде и заповед, с която се възлага на кметовете и общинските управители да създадат организация за посещения на националните и природни паркове. От здравното министерство определиха това като отмяна на забраната за разходки в планините.

Всъщност обаче в заповедите на Ананиев до момента забрана за посещения на природните и националните паркове не съществува. Забранени бяха само разходките в паркове и ползването на градски градини и междублокови пространства. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче забрани и достъпът до природния парк "Витоша". В петък с обявяването на заповедта за планините на здравния министър от Столичната община обявиха, че от неделя се разрешават разходките до Витоша, която е природен парк. Те обаче ще са под условие.

Досега щабът нарочно е изчаквал, стана ясно от думите на проф. Тодор Кантарджиев.

"Да се стопли времето, да почне слънцето да трепе вируса навън, второто – повишават се знанията за вируса", обясни той.

На открито и на закрито

Задължението за носене на маски в закрити пространства се запазва. В поредната заповед на Ананиев се уточнява, че маските трябва да се носят и "при необходимост от контакт с други лица". Тогава е задължително носенето на маска "или друго средство, покриващо носа и устата". Трябва да се спазва и дистанцията с другите хора.

Решението идва в момент, когато българите почти свикнаха да спазват изискването да носят маски навън, а освен това маски вече могат бъдат купени навсякъде, за разлика от последните дни на март, когато Ананиев издъде първата си заповед за задължителните маски, но за едно денонощие я отмени. Така маските бяха въведени със следваща заповед и станаха задължителни от 30 март, за да просъществуват един месец, през който обаче близо 15 хил. души бяха глобени задето не ги носят.

Въпросът дали маските вършат работа срещу разпространението на коронавируса занимава здравните власти и правителствата почти от началото пандемията в Европа и САЩ, без да се стигне до категоричен отговор. Някои правителства - като френското, например, променяха становището си в зависимост и от факта дали има достатчно осигурени маски за населението. В крайна сметка надделя мнението, че хората трябва да носят маски, най-вече за да предпазват другите, а не толкова себе си. Германия реши да направи предпазните маски задължителни при пазаруване и в обществения транспрот едва в края на април, когато започна да разхлабва ограничителните мерки срещу коронавируса.

Обявявайки разхлабване на мерките у нас, ген. Мутафчийски за пореден път каза, че все още не може да се каже какъв ще бъде ефектът.

Вървим към плато на пика

През последното деонощие са регистрирани 53 нови случая, обяви Мутафчийски. С тях общият брой заразени става 1541. Излекувани са още 10 души или общо 276.

Починал е още един човек, с което общият брой на жертвите става 66. Става дума за 73-годишен мъж от дома за стари хора във видиското село Гара Орешец. Той е бил с множество съпътстващи заболявания.

Броят на новите случаи се запазва стабилен, отчете Мутафчийски. Според него това значи, че България върви "към плато на пика". Колко време ще продължи това обаче не може да се каже.

Шефът на щаба се изказа скептично за прогнозата, че между 10 и 15 май у нас може да има около 4 хил. заразени.

"Чак такъв голям брой случаи не ми се струва вероятно, но знае ли човек", заяви той.

Вчера във ВМА е започнало лечение с кръвна плазма на втори пациент, каза още Мутафчийски. Той е в тежко състояние. Тази сутрин е отчетено подобрение, като болният вече няма темепратура. Добро е състоянието и на първия, лекуван по този метод.

mediapool.bg