Кламер БГ - Новини: Радев: Първи май не е подарък, а завоевание

Радев: Първи май не е подарък, а завоевание

България

|
Пет, 01 Май 2020г. 11:59ч.
Радев: Първи май не е подарък, а завоевание

"Първи май не е подарък. Първи май е завоевание на работниците".

Това заявява в поздравление по случай международния ден на труда президентът Румен Радев. Държавният глава посочва, че права като петдневната работна седмица, платеният отпуск и майчинството са резултат от волята за достоен живот на поколения.

Радев припомня, че през миналата година у нас загинали 89 души при трудови злополуки и подчертава, че условията на труд и заплащане в България са далеч от стандартите.

"В съвременния свят хората все повече губят представа за силата на солидарността. Някогашните юмруци на протеста днес държат смартфони и изливат недоволството си в социалните мрежи. Това не може да промени обществото", заявява президентът.

Според него коронавирусът е парализирал света, едновременно с това липсата на подкрепа за пострадалите срива доверието в държавността.

"А бягството на властимащите от отчетност и контрол на публичните разходи е неуважение към труда на българите, които пълнят хазната и изплащат колосалните държавни заеми с цената на лишения", посочва държавният глава.

mediapool.bg