Кламер БГ - Новини: Само БСП не подкрепи Красимир Влахов за конституционен съдия

Само БСП не подкрепи Красимир Влахов за конституционен съдия

България

|
Ср, 03 Окт 2018г. 17:37ч.
Само БСП не подкрепи Красимир Влахов за конституционен съдия

В условия на пълна липса на конкуренция, върховният съдия Красимир Влахов бе подкрепен за член на Конституционния съд от всички партии в парламента без БСП. В сряда правната комисия проведе изслушване на кандидата и гласува проекта за подкрепа на номинацията му. Общо 12 депутата бяха "за", "против" нямаше, а четиримата депутати от БСП се "въздържаха". Вотът трябва да бъде повторен и в пленарната зала на Народното събрание.

Изявата на съдия Влахов пред правната комисия беше предшествана от изслушването му от парламентарните групи на ДПС и "Воля" по-рано в сряда. След това двете партии очаквано гласуваха в негова полза.

Така единствената опозиция по време на изслушването се оказаха социалистите. БСП обаче се постави сама в странна ситуация, защото не успя да издигне своя кандидатура. Янаки Стоилов отказа предложението да бъде издигнат с аргумент, че изборът на Влахов е предначертан. След това БСП обяви, че няма да издигне кандидат.

Красимир Влахов бе номиниран от ГЕРБ преди две седмици, а малко след това получи подкрепата и на "Обединените патриоти", което направи избирането му сигурно.

Крум Зарков (БСП) направи две изказвания пред правната комисия, с които призна качествата и авторитета на Красимир Влахов, но критикува "предначертания" му избор и политическата протекция на управляващите. В крайна сметка не се разбра защо БСП гласува срещу Влахов, след като признава неговите достойнства.

Благодаря за зачитането

Красимир Влахов е граждански съдия във Върховния касационен съд. Допреди половин година той бе председател на Гражданската колегия на ВКС и зам.-председател на целия съд. Той напусна позицията след разваляне на отношенията му с шефа на ВКС Лозан Панов, който поиска оставката му, а рокадата приключи с тежък скандал между двамата. Темата за проблемите във ВКС не бе засегната по време на изслушването в парламента. В изложението си Влахов благодари на депутатите, които са го издигнали. Той определи акта на номинирането му като "символичен за отношението между властите".

"Това е акт на зачитане на съдебната власт, към която принадлежа, от страна на законодателната", коментира Влахов. По време на десетминутното си изложение съдията каза, че през 27-те години на своето съществуване Конституционният съд се е превърнал "не само в гарант на конституцията, но и в гарант на демократичния преход".

Единственият натиск върху кандидата бе оказан от Крум Зарков. Депутатът отбеляза, но без да задава конкретен въпрос, че чувството за предначертаност на избора на Влахов в КС се е отразило и на външните наблюдатели. Зарков припомни, че само една неправителствена организация е задала въпроси към съдията.

"Няма никакво значение дали кандидатите отговарят достойно на въпросите или не. Влахов е уважавана кандидатура и той не заслужава подобно представяне (без конкуренция)", обясни Зарков.

Красимир Влахов му отговори: "По подразбиране това, което зависи от мен, е, когато ме поканят, да кажа "да" или "не". След това да се опитам да се представя възможно най-добре. Всичко друго е извън моите възможности и воля".

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) смъмри колегата си Крум Зарков за това, че прави политически изказвания, а не задава въпроси на кандидата. Кирилов обвини Зарков в спекулации.

"И аз бих могъл да кажа (но няма), че колегите от БСП са се притеснили от кандидатурата на г-н Влахов и по тази причина са оттеглили своята кандидатура. Но Янаки Стоилов е почтен човек и колега и не бих искал да засягам името му", каза Кирилов.

Да се жалим ли до КС

В основна тема на изслушването се превърна старата идея за въвеждането на индивидуалната конституционна жалба. Това е механизъм, който би позволил на гражданите директно да се обръщат към Конституционния съд. Темата се отваря при всяка ротационна смяна на състава на Конституционния съд, а депутатите всеки път демонстрират интерес към нея, а след това моментално забравят, че са се интересували.

Избраните за членове на КС през последните години традиционно подкрепят въвеждането на индивидуалната конституционна жалба. Това направи и Красимир Влахов.

"Лично на мен ми се струва, че дебатът за разширяване на достъпа до конституционна жалба може да бъде възобновен. В повечето държави в ЕС този механизъм го има. В Италия и Румъния няма индивидуална конституционна жалба, но там всеки съд в държавата има право да сезира Конституционния съд. Преобладаващият брой дела в Италия са образувано по искания от съдебната система", напомни юристът.

В заключение изслушването приключи с призив на Данаил Кирилов към Красимир Влахов: "Сега е моментът да ни критикувате и да изкажете най-големите си разочарования от законодателния процес"

Красимир Влахов обаче реши да не се възползва от възможността да критикува хората, които ще гласуват кандидатурата му за КС. Данаил Кирилов заключи: "Благодаря, колега Влахов, въздържахте се от крайна критичност".

Кой е Красимир Влахов

Съдия Красимир Влахов се ползва с авторитет в магистратските среди. Един от проблемите в неговата биография е твърде бързото му издигане в йерархията, което ще бъде потвърдено и с предстоящия му избор за конституционен съдия.

До 2012 година Красимир Влахов бе председател на Софийския районен съд, когато по предложение на Лазар Груев ВСС го избра за заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на гражданската му колегия.

Съдия Влахов започва кариерата си през 1996 година като младши съдия, през октомври 1997 година става съдия в Софийския районен съд. Четири години по-късно е избран за заместник-председател на съда. През 2004 г. става съдия в Софийския градски съд, а по-късно същата година е командирован във ВКС.

По предложение отново на Лазар Груев в края на 2008 година ВСС го избра за председател на Софийския районен съд, а четири години по-късно бе катапултиран директно за заместник-председател на върховния съд.

През миналата година председателят на ВКС Лозан Панов влезе в тежък конфликт с Красимир Влахов, искайки оставката му заради изтичане на мандата. Проблемът бе, че заместниците нямат мандати и Влахов отказа да напусне. Той каза, че е заместник-председател на ВКС по волята на своите колеги от Гражданската колегия, а не на председателя Панов.

Висшият съдебен съвет първоначално бламира Лозан Панов за смяната на Влахов и назначаването на нов заместник - Светла Димитрова. Наложи се Панов да свиква Общо събрание на ВКС, в което съдиите дадоха положителна оценка за работата на Красимир Влахов и одобриха кандидатурата на Светла Димитрова. Едва тогава Влахов подаде оставка с думите, че не желае да е част от екипа на човек, "който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт". По-късно ВСС одобри промените по върховете на върховния съд.

mediapool.bg