Кламер БГ - Новини: Прокуратурата прави трети опит с делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Прокуратурата прави трети опит с делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

България

|
Ср, 03 Окт 2018г. 21:13ч.
Прокуратурата прави трети опит с делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Специализираната прокуратура внесе отново в Специализирания наказателен съд обвинителния акт за продажба на държавния дял на енергоразпределителното дружество EVN на занижени цени.

Бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът и съсобственик на “Икономедия“ Иво Прокопиев ще отговарят на обвиненията за длъжностно престъпление. Прокуратурата твърди, че те са навредили на държавата с близо 28 милиона лева.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество.

Останалите трима обвиняеми са изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Те са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери.

През март тази година апелативният спецсъд прекрати делото заради процесуални нарушения. Съдът отчете, че обвинителният акт е неясен, с което нарушава не само правото на защита на обвиняемите, но и възможността на държавата да потърси защита.

През октомври миналата година Софийският градски съд също прекрати делото и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Поредицата от решения на съдилищата само засилиха съмненията, че делото е политически мотивирано.

Тезата на държавното обвинение е, че при продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. постигнатата цена е била занижена, макар и да не е ясно как това може да се твърди за продажба през фондовата борса.

mediapool.bg