Кламер БГ - Новини: СДС търси изборни партньори – от "Демократична България" до "Воля"

СДС търси изборни партньори – от "Демократична България" до "Воля"

България

|
Ср, 09 Ян 2019г. 16:24ч.
СДС търси изборни партньори – от "Демократична България" до "Воля"

СДС започва да търси коалиционни партньори за евроизборите, като приоритетното желание на ръководството е съюз с обединението "Демократична България". Проруската партия "Воля" на аптекарско-петролния бос Веселин Марешки обаче също е в списъка на потенциалните партньори, научи Mediapool.

Във вторник Националният изпълнителен съвет (НИС) на СДС е обсъдил действията за предстоящите през май евроизбори. Палитрата от партии, с които е коментирано да се водят разговори, е наистина разнообразна – от "Демократична България", през част от партиите в управляващата коалиция (ВМРО и НФСБ), та до Марешки.

Това обаче не е окончателното решение на СДС по темата. На базата на проучвателните разговори, които започват, Националния съвет на партията ще вземе окончателно решение с кого ще има официални срещи и при какви условия.

На заседанието на НИС е станало ясно, че коалиция с "Демократична България" е основното желание на ръководството на СДС. Разговорите с ВМРО и НФСБ удовлетворяват т.нар "опозиционно консервативно крило" в партията, но Марешки е голямата изненада. Обяснението на СДС е, че лидерът на "Воля" сам ги потърсил и те били готови да го чуят. В същото време, поне засега, в плана на СДС не влизат преговори с ексгоровителя на "Реформаторския блок" Петър Москов, който миналия месец обяви, че работи по нов десен консервативен проект, изключващ "Атака".

Според източниците на Mediapool, в контактите между СДС и "Демократична България" изглежда има затишие. Още при създаването си през април миналата година, трите партии в "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелените") обявиха, че са отворени за коалиране и с други опозиционни партии. До разширяване на коалицията още не се е стигнало. В края на 2018 г. се заговори за сближаване между "Демократична България", СДС и ДБГ в търсене на евентуални формули за партньорство за евровотаи след това за местните избори, но и до момента официални срещи не са водени.

Подобно на Петър Москов, и СДС дават заявки, че евентуално биха изместили "Атака" като партньор на НФСБ и ВМРО. Това обаче по-скоро бил по-второстепенен вариант за СДС, въпреки че от началото на миналата година партията дели емблематичната централа на "Раковски" 134 с НФСБ. Още преди старта на предварителни преговори за евентуална коалиция между СДС, ВМРО и НФСБ стои голяма въпросителна – Волен Сидеров и "Атака". В партията на Румен Христов са готови да преговарят само с две от партиите от ОП -ВМРО и НФСБ. Засега ВМРО и НФСБ казват, че са част от "Обединените патриоти" и няма причина коалицията да бъде разваляна, но в същото време няма да позволят Сидеров да е водач на обща евролиста. Въпреки това в неофициални разговори той продължава да настоява да е първи и не е ясно дали би отстъпил. Ако все пак този мерак на Сидеров препъне "патриотичната" коалиция, то ВМРО и НФСБ наистина виждат евентуален партньор в лицето на СДС.

Част от членовете на СДС пък настояват за самостоятелно участие на евровота, но този вариант не се харесва на голяма част от партията. В СДС има и разногласия кога да се проведе Националния съвет, който да вземе окончателното решение. Ръководството обмисля това да стане през март, но според някои членове на СДС тогава ще е твърде късно и заседание трябва да има още през януари или началото на февруари.

mediapool.bg