Кламер БГ - Новини: Обвиняемите за побоя в селото остават в ареста

Обвиняемите за побоя в селото остават в ареста

България

|
Ср, 09 Ян 2019г. 17:47ч.
Обвиняемите за побоя в селото остават в ареста

Двамата обвиняеми за побоя във Войводиново остават в ареста, реши в сряда пловдивският районен съд. 21-годишният Асен Пакетов и 17-годишният му брат Борис бяха арестувани заради нападението срещу 33-годишния военен Валентин Димов. Той бе пребит на 6 януари, след като направил забележка на двамата, защото изскочили внезапно на пътя. Мъжът бе настанен в тежко състояние в болница, а лекарите заявиха, че му предстои операция, защото има счупена скула.

Двамата братя остават в ареста, въпреки че единият е непълнолетен и в такива случаи задържането под стража се прилага рядко, обясни съдия Иван Минчев, цитиран от "Фокус". Пред съда двамата заявиха, че не могат да четат и пишат, и не знаят ЕГН-тата си. Единият работи като зидар, а другият – с кон и каруца по улиците.

По делото са разпитани 7 свидетели, изготвени са и експертизи. Според прокуратурата двамата са действали брутално и побоят е продължил няколко минути, въпреки че техни близки са се опитали да ги спрат.

"Става въпрос за нанесен побой, не за няколко инцидентни удара. Пострадалият е бил приведен в безпомощно състояние, а те са продължили. Баща им опитал да ги разтърве, но те са нанасяли удари с изключителна ожесточеност - с крака в областта на главата. Това сочи за категорична липса на базови човешки ценности, което ги прави опасни срещу всеки член на обществото", заяви наблюдаващият прокурор Евгени Милев, съобщи Трафикнюз.

Адвокатът на двамата братя Красимир Баков каза в отговор, че битият Димов първоначално е бил прегледан от лекар и освободен за домашно лечение, а сериозните наранявания са установени чак на следващия ден. Според защитника през това денонощие всичко може да се е случило.

"Тези двама младежи са равноправни граждани на България и по никакъв начин не се отличават от всички други на тяхната възраст. Защо се противопоставят българският и ромският етнос? Има опит за наслагване на етническо напрежение в изказването на министър Каракачанов. Рискуваме двамата да се превърнат в изкупителна жертва", заяви адвокатът.

По думите му поведението на двамата му подзащитни е неизбежна самоотбрана, излязла от граници. Последният му аргумент бе, че те няма да се укрият, а ще се върнат да живеят на ул. "Победа" 21 в село Войводиново, макар че там в момента няма никого, а полицията ще ги пази.

Съдът обаче сметна, че те ще се укрият и ги остави в ареста.

По същото време на посочения адрес, където има незаконно построени къщи, започна събаряне на постройките. Заповедта е издадена от кмета на община Марица Димитър Иванов.

mediapool.bg