Кламер БГ - Новини: Руският премиер Дмитрий Медведев пристига в България на 4 март

Руският премиер Дмитрий Медведев пристига в България на 4 март

България

|
Пон, 25 Фев 2019г. 13:09ч.
Руският премиер Дмитрий Медведев пристига в България на 4 март

Руският премиер Дмитрий Медведев ще е на официално посещение у нас на 4 и 5 март по покана на българския си колега Бойко Борисов, съобщи правителствената информационна служба в понеделник.

Визитата ще започне ден след Националния празник на България – 3 март.

Посещението става и на фона на разкрития за тайни руски агенти в България, които са свързани с отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Британските власти проучват връзка с отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри. Свързващото звено е агент на руското военно разузнаване ГРУ с псевдоним Федотов, който е бил в България през 2015 г., когато е отровен Гебреб, и във Великобритания при опита за убийство на Скрипал.

Церемонията по официалното посрещане на Медведев от Бойко Борисов ще бъде на площад "Св. Александър Невски" в София. След това е предвидено руският премиер да поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн.

Двамата премиери ще имат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, който ще бъде последван от пленарна среща на двете делегации.

Очакванията са една от основните теми на разговора да бъде доставката на синьо гориво за газовия хъб "Балкан". Двамата премиери вече обсъждаха този въпрос през октомври миналата година.

В правителственото прессъобщение е посочено, че основните теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма.

Във вторник - 5 март Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

mediapool.bg