Кламер БГ - Новини: Президентът налага вето върху изборните промени

Президентът налага вето върху изборните промени

България

|
Пон, 25 Фев 2019г. 14:40ч.
Президентът налага вето върху изборните промени

Президентът Румен Радев обяви, че налага вето върху изборните промени и призова БСП да се завърне в парламента при повторното им обсъждане.

По-малко от час след това премиерът Бойко Борисов обвини Радев, че се превръща в политически лидер. Тезата му беше повторена и доразвита от депутати от ГЕРБ на извънредна пресконференция - ветото е политическо, а държавният глава се държи като лидер на социалистите и се опитва да им осигури „авариен вход“ за връщане в парламента. "Вероятно колегите от БСП ще приемат предложението на г-н Радев да се върнат в парламента и така ще станем свидетели на един "хепи енд", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Управляващите по-скоро смятат да не подкрепят наложеното вето. Мотивът – те искат да бъде отменена само поправката за преференциите, а ветото е „с по-широк обхват“, се разбра от пресконференцията на ГЕРБ.

"Разразилите се спорове около преференциите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, а и привилегироват партийната воля над тази на избирателите", заяви Радев в изявление за медиите.

Президентът не връща за ново обсъждане целия законопроект, а само част от текстовете. Очаквано налага вето на обезсмислянето на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Вето е наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати са и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ.

Той посочи, че законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализирането на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броене на бюлетините.

”Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е и актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателите комисии ерозира политически плурализъм, без който няма честни избори“, заяви Радев.

По думите му пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори.

”В тази връзка налагам вето на посочените промени. Същевременно законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателни списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Това показва непрозрачен и нечестен изборен процес“, каза Радев.

"Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко, постигнато през последните три трудни десетилетия", заяви Радев.

Той коментира, че в рамките на дни едни и същи депутати са обосновавали две противоположни тези за изборното законодателство, което показва, че е търсена политическа целесъобразност.

В крайна сметка все пак здравият разум е надделял, каза държавният глава.

Приетите с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Националния фронт за спасение на България" промени обезсмислиха преференцията, защото завишиха нужния процент за пренареждане на листите от избирателя. Поправката бе приета по искане на ДПС. Поправката предизвика остри критики и недоволство, а след разразилия се скандал премиерът Бойко Борисов спешно нареди да бъде върнат старият праг за преференции.

След настояване на премиера започна и процедура по избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Въпреки че ГЕРБ даде заден за промените, от БСП обявиха, че няма да се върнат в парламента, за да не помагат на управляващите с кворума. Повод за решението на социалистите бяха именно поправките в Изборния кодекс. Още преди седмица от БСП поискаха да бъдат отменени текстовете, на които Радев наложи вето в понеделник.

Борисов: Не коментирам политически лидери

По повод критиките на Радев и ветото премиерът Бойко Борисов каза пред журналист в Шарм ел Шейх, Египет, че не коментира политически лидери.

"Всеки политически лидер си има организация, аз не се бъркам в тяхната работа и решения", каза Борисов.

На въпрос дали Радев има партия Борисов заяви, "когато вземаш страна на една партия непрекъснато срещу друга, се превръщаш в политически лидер, как по ясно да го кажа".

mediapool.bg