Кламер БГ - Новини: Риск от нови потопи в карловски села, въпреки изсипаните от държавата 20 млн. лв.

Риск от нови потопи в карловски села, въпреки изсипаните от държавата 20 млн. лв.

България

|
Пет, 27 Ян 2023г. 19:49ч.
Риск от нови потопи в карловски села, въпреки изсипаните от държавата 20 млн. лв.

Риск от нови потопи в карловски села, въпреки изсипаните от държавата 20 млн. лв.

Поредни безсънни нощи за жителите на наводнените карловски села Богдан и Каравелово. Причината е покачващото се ниво на реката, което създава риск от нови наводнения, след кошмара от септември 2023 г. Някои от жителите на селата са се преместили на по-сигурно място при роднини.

В четвъртък кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви превантивно частично бедствено положение.

В петък трима министри - на околната среда, на регионалното развитие и на земеделието, отидоха в Каравелово1 за да уверят местите, че ситуацията се следи и нещата са под контрол, но никой не им повярва.

Пет месеца след потопа през септември пострадалите села продължават да са без улици, без мостове, без осветление, а за по-сигурно местните препоръчват водата от чешмите да не се пие. Затова, разбираемо, недоволството на местните е голямо.

На този фон регионалният министър арх. Иван Шишков разясни на месните как държавата е изсипала 20 млн. лв. на община Карлово. Оттук нататък кметът трябва да си избере проектанти, строители и да направи всичко по Закона за обществените поръчки, за да бъде всичко законно. Работи се и напролет ще започне и самото строителство, увериха арх. Шишков и кметът Кабаиванов.

Но наносите, които се смъкват от планината, заради изсечените законно гори, няма да чакат до април. Те ще продължат да слизат и да затлачват деретата, а хората да живеят с кошмара за евентуален следващ потоп.

Земеделският министър Явор Гечев уверява, че държавата ще помогне на кмета на Карлово за справяне с частичното бедствено положение, въпреки че водните течения не са в компетенцията на министерството, защото те не са горски фонд. По думите му във вторник експертна комисия ще посочи възможностите за справяне с наносите в река Стряма, предаде БТА.

Гечев е обсъдил с кмета Кабаиванов дали могат да се направят прагове по горното течение на реката. Когато по реките има бетонови стъпала, процесът по системното утаяване на наносите се скъсява и може да се постигне нормално течение на водите, разясни земеделският министър.

"Сутринта беше направен оглед от служители на "Напоителни системи" на всички точки в долното поречие и опасност за хората в района няма", увери Явор Гечев.

Изпратени са екипи на Басейнова дирекция "Източен беломорски регион". Те обикалят по притоците на реката в село Каравелово. Ще дежурят и ще следят нивото на водата в събота и неделя, докато се вдигне частичното бедствено положение, обеща министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

"При тяхното наблюдение, ако се идентифицира необходимост от реакция или от техника, съвместно с Министерството на земеделието ще се предприемат бързи действия, така че да се избегнат всякакви лоши събития", каза министър Карамфилова.

Тя също успокои хората с думите, че прогнозата е за минимални валежи през почивните дни, а след понеделник нещата се успокояват и няма опасност от бедствени явления.

Къде са 20-те милиона лева?

Хората в Каравелово се чудеха къде са онези 20 милиона лева, след като още нищо не е възстановено от септември 2023 г.

От бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са дадени 8 млн. лв. за ремонт на общински пътища и водопроводи, каза арх.Шишков.

Допълнително държавата отпусна още 12 млн. лв., от които около 9 млн. лв. са за възстановяване на инфраструктура като мостове и съоръжения, посочи той.

Останалите около 3 млн. лв. бяха за разчистване след бедствието, обясни арх.Шишков.

Напомни, че държавната компания "Автомагистрали", Агенция "Пътна инфраструктура", строителни фирми и ВиК Пловдив през септември 2022 г. са вложили много усилия безплатно.

"Сега, за да може да се възстанови тази инфраструктура, трябва да се направят проекти. Говорих с кмета Емил Кабаиванов. Той очаква едната група проекти да е готова до края на февруари, а до края на март - другата, така че да може да започне реалното строителство за част от пътищата, за които са отпуснати пари. Към момента е започнало такова, но то не може да бъде изпълнено веднага. Очакваме общината да се справи и средствата да бъдат инвестирани в инфраструктурата", увери арх.Шишков.

Уточни, че възложител и организатор на целия строителен процес е кметът на Карлово, но ако се наложи, държавата ще помага, ще бъдат предоставени и допълнителни средства.

На упрека на хората, че искат по-бързо възстановяване на засегната инфраструктура Шишков отговори, че до няколко месеца жителите ще имат нови пътища и то в мащаб, какъвто няма нито едно населено място. Разясни им, че това не може да стане "мигновено". Работи се в малки участъци, защото се проектира, каза регионалният министър.

"Мисля, че е по-важно да имаме проекти, които да гарантират нужното качество, отколкото в момента да влезе някой в средата на зимата да строи и след една година обектите ще са негодни", каза Шишков. Той допълни, че се надява кметът да продължи да работи по този начин - правилно и навреме да изразходва средствата и да осигури добра инфраструктура.

Строителството почва през април

От своя страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов отбеляза, че строителството на инфраструктурата може да започне най-рано през април, защото сега текат няколко процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

"Законът е такъв, че всички възлагания се случват по Закона за обществените поръчки. Не можеш да извикаш фирмата и да кажеш "почвай да работиш", дори да имаш пари", каза Кабаиванов.

Той посочи, че в момента тече ремонтът на пътищата Московец - Богдан и Богдан – Войнягово.

Проверка на Mediapool в регистъра за обществените поръчки показва, че Кабаиванов е обявил процедурите през декември - повече от два месеца след потопа през септември. По някои от тях вече има подписани договори.

Например възстановяването на временен обходен мост на река "Тътлъ дере" по улица "Георги Димитров" в село Каравелово с "Мостстрой Плевен" за 117 840 лв. с ДДС. Договорът е подписан още на 15 декември и трябва да бъде изпълнен за 30 календарни дни. Това означава, че до 15 януари би трябвало мостът да е готов, но не стана ясно дали е свършена тази работа.

Националните телевизии показват как хората със свои собствени усилия и средства укрепват моста в Каравелово, който свързва двете части на селото и всеки момент може да рухне. Не става ясно дали това е същият мост от договора, по който ще бъдат платени над 100 000 лева.

По другите обявени от община Карлово поръчки към момента няма подписани договори, а все още се избират изпълнители.

mediapool.bg