Кламер БГ - Новини: Репликата "и циганите правят така" докара жалба срещу Иван Гешев

Репликата "и циганите правят така" докара жалба срещу Иван Гешев

България

|
Съб, 27 Апр 2019г. 23:05ч.
Репликата "и циганите правят така" докара жалба срещу Иван Гешев

Ромският активист Христо Николов е подал жалба за дискриминация срещу зам. -главния прокурор Иван Гешев, съобщи сайтът Клуб Z. Жалбата е до Комисията за защита от дискриминация и е провокирана от телевизионно интервю на Гешев.

В него той говори, за делото срещу бившия кмет на софийския район "Младост" Десислава Иванчева и по-конкретно за това, че уличеният за посредник при получаването на подкуп от страна на Иванчева Петко Дюлгеров, се е отметнал от показанията си. "Очаквахме Петко Дюлгеров да се отметне - и циганите така правят", коментира Гешев.

В жалбата си Николов казва, че като български гражданин от ромски произход, се чувства лично засегнат от тази фраза.

"Чрез своите думи заместник главният прокурор и директор на специализираната прокуратура отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя ги от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор, на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си", казва ромският активист.

Николов изразява и недоволство, че Иван Гешев "целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи "цигани" , вместо легалното наименование роми ".

Христо Николов е основател на фондация "Саворе", която се занимава с интеграцията на малцинствените групи на територията на България.

Преди две седмици бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, които на първа инстанция получиха осъдителни присъди за подкуп, казаха, че ще съдят зам.-главния прокурор Иван Гешев за клевета.

mediapool.bg