Кламер БГ - Новини: Православните християни празнуват Възкресение Христово

Православните християни празнуват Възкресение Христово

България

|
Нед, 28 Апр 2019г. 08:00ч.
Православните християни празнуват Възкресение Христово

Православните християни празнуват в неделя Възкресение Христово. В София хиляди хора се събраха на площад "Свети Александър Невски" на бдение. По време празничното богослужение българският патриарх Неофит поздрави вярващите.

"От този непресъхващ божествен извор черпим ние днес и прославяме подателя на живота, който тридневен възкръсна от мъртвите, посрами цялата сила на злото и ни посочи пътя на вечния живот. Нека следваме този път, защото в неговия край ни очакват радостта от срещата ни с Христос и венецът на живота, който Господ е обещал на ония, които го обичат. Благодатта и мирът на възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, да бъдат с всички нас. Христос Воскресе!", каза патриархът.

В неделя през деня той ще оглави пасхалната вечерня, наричана още Второ Възкресение, която ще започне в 11:00 ч. в митрополитската катедрала "Света Неделя".

В събота благодатният огън пристигна в България, донесен от Йерусалим от българска църковно-държавна делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан.

Пожелания към българския народ по повод празника отправиха премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев.

“Нека посрещнем Великден живи и здрави, и с вярата, че сме способни на много добри дела. Пожелавам на всички щастливи моменти с близките хора. Светли празници“, пожела Борисов.

Президентът Румен Радев отправи призив за повече вяра в собствените сили и любов към ближния. „Нека не забравяме, че мирът и благоденствието са плод на общите ни усилия“, пожела държавният глава.

mediapool.bg

Вижте още