Кламер БГ - Новини: Сдружение на майки поиска премахване на чалгата от Студентски град

Сдружение на майки поиска премахване на чалгата от Студентски град

България

|
Нед, 28 Апр 2019г. 11:34ч.
Сдружение на майки поиска премахване на чалгата от Студентски град

Сдружение на майките срещу насилието поиска прекратяване на “срамната рентиерска дейност на ректорите на държавни университети“ в кв. “Студентски град“ в София. Организацията посочва, че резултатът от тази политика е “опростачване и чалгализиране на младото поколение".

В отворено писмо до медиите майките посочват, че на територията на “Студентския град в София има над 200 заведения. 44 от тях са отдадени под наем от университетите за нощни клубове и "в тях се лее твърд алкохол до ранни зори". Рекордьор в този бизнес е УНСС, който по-рано тази седмица бе спасен от държавата от фалит. Икономическият университет е дал 11 свои имота на собственици на нощни заведения.

“Най-фрапиращ е случаят с бившия Студентски стол № 33 на ул. "Атанас Манчев", който с благословията на ректора на УНСС е превърнат в лъскава чалготека“, се казва в писмо на организацията до медиите.

"Всъщност става въпрос за имоти публична държавна собственост, стопанисвани от УНСС, и от интерес на цялото общество е какво именно се случва с тях. Всички тези имоти са предоставени на университетите от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях, но ректорите в крещящо нарушение на Закона за висшето образование са превърнали умишлено помещенията в чалготеки, кръчми и нощни барове, за да си докарват стабилни приходи от наеми“, призовават майките.

Тя настояват Министерството на образованието да задължи ректорите на висшите учебни заведения да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образованието и обитаването на студентите

Сдружението настоява също депутатите да приемат промени в Закона за висшето образование, които ще пресекат веднъж завинаги рентиерската дейност на ректорите на държавните университети.

mediapool.bg