Кламер БГ - Новини: Резултатите на седмокласниците по математика се влошават

Резултатите на седмокласниците по математика се влошават

България

|
Пет, 24 Юни 2022г. 14:39ч.
Резултатите на седмокласниците по математика се влошават

Сн. БГНЕС, архив

По-лоши резултати на изпита по математика след VII клас отчитат от Министерството на образованието и науката (МОН). Средният брой точки тази година е 35.32 от максимум 100 и за първи път той е по-лош на годишна база. Миналата година резултатът беше 37.94 точки.

Средният брой точки на изпита по български език и литература през тази година е съизмерим с този през миналата година – 53.63 точки от максимум 100 спрямо 53.83 през 2021 г.

Индивидуалните постижения вече са достъпни на сайта на ведомството.

Ефектът на дистанционното обучение

От министерството обясняват ниските резултати по математика с продължителното онлайн обучение по време на пандемията от Covid-19. Седмокласниците учиха от вкъщи през втория срок на V клас, целия VI клас и частично в VII клас. Като аргумент за влиянието на дистанционното обучение се посочва "по-слабият резултат при задачите, свързани с математически умения, които се очаква да се придобият в VI клас – например задачата за намиране на страна на триъгълник, като се използва Питагоровата тройка числа". "На изпита по български език и литература такъв дефицит се наблюдава при определянето на времето на глаголна форма", допълват от министерството.

Данните показват, че седмокласниците успешно се справят със задачи за пресмятане на числов рационален израз, тъждествено преобразуване на изрази, решаване на линейно уравнение. Близо две трети от учениците могат да пресмятат класическа вероятност, а повече от половината не срещат затруднения да извличат информация от текст и да моделират с израз.

Близо 40% от децата обаче са се затруднили да извлекат информация от диаграма и да намерят ъгли чрез използване на линейно уравнение.

Задачите със свободен отговор, изискващи разчитане и преработка на информация от диаграма и записване в числов вид или прилагане на основни формули и теореми, свързани със свойствата и характеристиките на триъгълници са били предизвикателство за всеки двама от трима ученици. Задачите с разширен свободен отговор са затруднили по-голямата част от седмокласниците.

Преразказът не е предизвикателство

Анализът на резултатите от изпита по български език и литература показва, че седмокласниците се справят по-добре със задачите с избираем отговор. Над 80% от учениците нямат проблем с откриването на синоним на дадена дума и разпознават вида на местоимение. Повече от 70% от тях обаче не успяват да определят дадено изречение по състав.

При задачите със свободен отговор най-трудни за децата са глаголните времена и преобразуването на обособена част в подчинено изречение. Всеки четвърти ученик е получил максималния и около максималния брой точки на задачата, свързвана с поправяне на грешки в текст.

Около две трети от учениците се ориентират в изучавани творби по отношение на жанр, мотив, герои, образи. Малко над 40% не успяват да свържат герой от изучена творба със съответната му характеристика.

"Преразказът на разказа "Талисманът" като цяло не е затруднил седмокласниците. Те показват умения за изграждат текст, макар че невинаги предават съдържанието подробно. Все още има ученици, които се затрудняват при прилагането на правилата на книжовния език. Наблюдават се проблеми и с графичното оформяне на текста", обясняват от министерството.

Най-всоки резултати в София, Варна и Смолян

Традиционно най-висок среден резултат и по двата предмета имат учениците от София-град, Варна и Смолян. Най-малък среден брой точки имат седмокласниците в Сливен, Видин и Силистра, а през тази година към тях се присъединява и Монтана.

Максималният брой от 100 точки и по двата предмета са постигнали трима ученици - толкова, колкото и през предходната учебна година. Намалял е броят на децата с 0 точки и на двата изпита. Сега те са 33 ученици, а преди година са били 44.

Седмокласниците с максимален брой точки по български език и литература са 9, а по математика – 284. Нито една точка не са успели да получат 214 ученици по български език и литература и 240 по математика.

mediapool.bg