Кламер БГ - Новини: Съдът обяви за незаконен ареста за "Спаси Украйна" върху МОЧА

Съдът обяви за незаконен ареста за "Спаси Украйна" върху МОЧА

България

|
Пет, 24 Юни 2022г. 15:57ч.
Съдът обяви за незаконен ареста за "Спаси Украйна" върху МОЧА

Съдът обяви за незаконен ареста за

Съдия Николай Урумов от Софийския районен съд обяви за незаконен ареста на ученика от София, който бе отведен от полицията, докато изписваше "Save Ukraine" (Спаси Украйна) върху Паметника на Съветската армия (МОЧА).

Случаят е от 25 февруари, ден след началото на руската инвазия в Украйна. Около 15 часа същия ден двама полицаи забелязват, че на паметника се е качило момче, което драска по самия паметник с черен маркер.

Полицаите го приближават, момчето ги видяло и престанало да драска. До този момент то успяло да напише буквите “SA”, като намерението му било да изпише “Save Ukraine” (спаси Украйна). Заедно с момчето до паметника имало още едно момче и едно момиче.

Те са отведени, а в полицейското управление е оформена заповед за задържане на жалбоподателя, в която като основание за задържането било записано лаконично "Хулиганство".

Съдия Урумов напомня, че полицията дължи обяснение за какви действия арестува някого и не може да напише просто "хулиганство", защото това ограничава правата на обекта на репресията.

Магистратът се позовава и на решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Генов и Сърбинска срещу България", че за хулиганство не могат да бъдат смятани подобни акции, които не са увредили основната повърхност на паметника.

Надписът "Спаси Украйна" не може да бъде квалифициран като нещо вулгарно или безпричинно обидно.

"Още повече, че в този случай се касае за намерение на дееца да протестира срещу войната в Украйна. В този случай деянието цели да осъди цялостната агресия, проявявана в Украйна, поради което не може да се приеме, че е налице намерение на дееца да извърши оскверняване на дълбоко вкоренени обществени ценности в обществото, т.е. изначално липсва умисъл за извършване на хулиганска проява", се казва в съдебното решение.

Намесата на полицията в правото на ученика да прояви своята свобода на изразяване не може да се разглежда като "необходима в едно демократично общество“.

mediapool.bg