Кламер БГ - Новини: Расате е глобен с 3 хил. лв. за нахлуването в "Рейнбоу хъб"

Расате е глобен с 3 хил. лв. за нахлуването в "Рейнбоу хъб"

България

|
Пет, 24 Юни 2022г. 15:19ч.
Расате е глобен с 3 хил. лв. за нахлуването в "Рейнбоу хъб"

Снимка: БГНЕС

Боян Расате бе признат за виновен за нахлуването в "Рейнбоу хъб". Той е глобен с 3 хил. лв. за хулиганство, но бе оправдан по утежняващото обвинение, че е действал с изключителна дързост и цинизъм.

ЛГТБИ клубът "Рейнбоу хъб" бе нападнат от Расате и негови съмишленици миналата зима. Групата от Български национален съюз (БНС) бе нахлула в помещенията и беше изпотрошила мебели и оборудване. Според съда Расате е бутнал двама от присъстващите, съборил е рафт и е рязал гуми на тротинетка с нож.

Една от работещите там твърдеше, че е била ударена от Расате. Съдът обаче отхвърли обвинението за лека телесна повреда и го оправда. Пострадалата Глория Филипова бе предявила и иск за обезщетение от 4 хил. лв., който не бе уважен.

След решението съдът промени мярката на Расате. Вместо с гаранция от 5 хил. лв. той вече с подписка. В обясненията си той призна, че е бил в клуба, но отрече да е вършил хулигански действия. Расате настоява, че искал да участва в среща и да си каже мнението, но бил посрещнат грубо. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Нападението срещу "Рейнбоу Хъб" предизвика сериозна реакция. Посолствата на САЩ и още десет западни държави излязоха с общо изявление, в което осъдиха вандалската проява.

По онова време Расате бе кандидат за президент. След нападението главният прокурор Иван Гешев се срещна с представители на ЛГТБИ клуба и им обеща, че ще има законови промени за престъпленията, извършени от омраза.

mediapool.bg