Кламер БГ - Новини: Радев в Германия: Имаме пълно разбиране за дерогацията за вноса на петрол

Радев в Германия: Имаме пълно разбиране за дерогацията за вноса на петрол

България

|
Пон, 16 Май 2022г. 18:16ч.
Радев в Германия: Имаме пълно разбиране за дерогацията за вноса на петрол

Радев и Щайнмайер, сн. БГНЕС

Имаме пълно разбиране за дерогацията за вноса на петрол, каза президентът Румен Радев, който се срещна в Германия със своя колега Франк-Валтер Щайнмайер и с премиера Олаф Шолц.

Радев каза, че е удовлетворен от разбирането на немската страна по всички важни позиции за България.

"По отношение на диверсификацията на газа, ще е необходимо време и много усилия за изграждане на необходимата инфраструктура с нови договори. По-важното е, че имаме пълното разбиране и подкрепа на немската страна за дерогацията за вноса на петрол", посочи Радев пред журналисти.

Правителството вече обяви, че без дерогация за руския петрол, България няма да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия.

Той за пореден път коментира и темата за Северна Македония.

"Удивително е как Европа, която се изгради като пример за останалия свят по отношение на демокрация и човешки права, на толерантност към езика на омразата, е готова да загърби тези принципи и ценности. Не трябва да допускаме легитимацията на македонизма, на иделогеми от бивша Югославия и Коминтерна да намират място в ЕС", каза Радев.

"Изключително съм удовлетворен от разбирането, което среща аргументираната българска позиция по отношение на Северна Македония. Когато работим обаче за общия европейски контекст и за европейските институции не трябва да допускаме тенденцията ни националната ни позиция за Северна Македония да става заложник на конфликта в Украйна и тази тенденция да набира сила", добави президентът.

mediapool.bg