Кламер БГ - Новини: Слави Трифонов отправи предупреждение към "Продължаваме промяната"

Слави Трифонов отправи предупреждение към "Продължаваме промяната"

България

|
Пон, 16 Май 2022г. 18:54ч.
Слави Трифонов отправи предупреждение към "Продължаваме промяната"

Слави Трифонов отправи предупреждение към

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отправи в понеделник неясно предупреждение към "Продължаваме промяната" заради липсата на съгласуване на политиките на правителството. Той спомена начина, по който Кирил Петков е комуникирал с обществото цените на доставките на американския втечнен газ, вдигането на темата за еврозоната и Северна Македония.

След като БСП обяви за "червена линия" въпроса с българската оръжейна помощ за Украйна, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов преди седмица развя "червен флаг", критикувайки затъването на управляващите в кадрови спорове и липса на ясна позиция за войната в Украйна. След това ДБ поиска изпълнение на план за "депутинизация" на България.

До миналата седмица депутатите на ИТН се хвалеха, че само те не са развявали "червени флагове", но ето че и това се случи, макар Трифонов вече да беше отправял заплаха по темата със Северна Македония.

"Напоследък стават непонятни неща в управлението на страната", констатира Трифонов, който не се е появявал публично от средата на миналата година и редките му комуникации с избирателите стават чрез позиции на страницата му във Фейсбук.

"Да, знам, че звучи малко странно, при положение, че "Има такъв народ" е част от управляващата коалиция, но е факт. Нелеп факт. Защото представителите на "Продължаваме промяната" в този кабинет нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат. И много често това изобщо не е добро за страната. Много често и говорят", пише в позицията на Трифонов.

Той подиграва вицепремиерът Асен Василев и Лена Бориславова, определяйки ги като "невероятни експерти по енергетика, особено Лена".

"По-лошото е, че говорят неверни неща, например за очакваната цена на газа. И не само. Създават неверни очаквания. И вредят на трудно провежданите преговори", казва Трифонов, без да конкретизира кое точно не е вярно.

Втората критика на Слави Трифонов е отново към Асен Василев заради предложението Министерският съвет да разгледа Националния план за приемането на еврото от 2024 година. Точката обаче бе оттеглена. ИТН иска темата да бъде решена в парламента, което накрая беше прието от коалиционните партньори.

Трифонов обвинява Асен Василев, че се е опитал да прескочи не само парламента, а и коалиционното споразумение за начина, по който страната да приеме еврото.

Третата тема, която е извор на недоволството на Слави Трифонов, е отношението на премиера Кирил Петков към българското вето върху европейската интеграция на Северна Македония

"За проблема със Северна Македония е направо ненужно да ви говоря. Защото всички разбраха за нерегламентираните опити на Кирил Петков и съветниците му да заобиколят националния интерес", пише Трифонов. Правото на премиера да взема решения по външната политика на държавата е регламентирано съвсем ясно в конституцията. Лидерът на ИТН не казва какво представлява българският национален интерес в Северна Македония, а премиерът Петков публично не поел ангажименти към Скопие.

В заключение Трифонов пише: "Къде останаха обещанията, че всеки ден ще осветлява по една далавера на ГЕРБ? Къде са онези открити осем милиарда крадени пари? Къде е премахването на модела "ГЕРБ", при положение, че в кабинета има кадри на ГЕРБ като министри? Защо казвам всичко това? Казвам го като предупреждение.

Надявам се да са ме разбрали".

Твърдението на Трифонов, че правителството и "Продължаваме промяната" не осветяват далавери на ГЕРБ, се разминава с истината. Лидерът на ИТН обаче би трябвало да се поинтересува знеговите депутати и министри не правят това, заети да се разправят с ПП.

mediapool.bg