Кламер БГ - Новини: Радев отговаря на Борисов: Няма нищо по-страшно от активната глупост

Радев отговаря на Борисов: Няма нищо по-страшно от активната глупост

България

|
Вт, 07 Апр 2020г. 16:26ч.
Радев отговаря на Борисов: Няма нищо по-страшно от активната глупост

"Премиерът трябва да се запознае с Конституцията и със законите и да прочете къде може президентът да налага вето – на решения на НС не може да се налага вето (…) Гьоте го е казал най-добре – няма нищо по-страшно от активната глупост". Така президентът Румен Радев отговори на премиера Бойко Борисов, който миналата седмица сравни държавния глава със свекърва и го посъветва да наложи вето върху удължаването на извънредното положение.

"Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото. Хората, които вземат решения, са сити хора, но много българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата", коментира Радев, който посети УМБАЛСМ "Пирогов" в столицата по повод празника на медиците.

По-късно във вторник вицепремиерът Томислав Дончев отговори на Радев също с цитат на Гьоте: "Когато двама се карат, виновен е по-умният". Така президентът и правителството продължиха за пореден ден разправията си по време на епидемията от коронавирус.

Миналата седмица Радев разкритикува правителството за ограничаването на правата, готвения дълг от 10 млрд. лева и икономическите мерки, а във вторник предупреди, че кабинетът изостава с мерките, които да предпазят държавата от "социално-икономическа катастрофа". Освен това държавният глава посъветва депутатите да дарят и заплатите си за март.

Радев не може да върне удължаването на извънредното положение до 13 май, което стана с решение на парламента, но може да наложи вето върху промените в Закона за извънредното положение, в който се разписват част от икономическите мерки, и върху актуализацията на бюджета, която покрива антикризисните мерки на правителството и тегленето на до 10 млрд. дълг.

Засега не е казал публично какво смята да предприеме.

"Обществото трябва да продължава с дисциплината, да изпълнява стриктно указанията, които се дават от властите. Трябва да има ясно управление на кризата. Вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да се мисли за ясна стратегия как управляемо възможно най-бързо да излизаме от това състояние", каза държавният глава.

Радев до сега остро критикува поведението на правителството, но в същото време не се обявява в прав текст за сваляне на рестриктивните мерки.

Дончев: Когато двама се карат, виновен е по-умният

По-късно вицепремиерът Томислав Дончев отговори на Радев със серия цитати на Гьоте.

"Както е казал Гьоте - колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали. Моля да не се бърка с раздаването на мартеници сложната логистична задача за снабдяването на болниците с предпазни средства", каза той.

"Единственият персонален призив, който ще си позволя към г-н президента, е да следва собствения си призив и нека всички се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това. Да завършим с Гьоте "Когато двама се карат, виновен е по-умният", продължи вицепремиерът.

Той коментирира и призива на Радев към депутатите: "Кръгом и бегом към месец март да си дарите заплатите".

"Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом" и "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. Всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки", каза Томислав Дончев.

Депутатите да дарят и заплатите си за март

Президентът коментира във вторник решението на депутатите да дарят заплатите си, като отбеляза, че би трябвало те да дадат и предходното си възнаграждение.

"За разлика от депутати и министри, които възнамеряват да дадат заплатите си към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец си дадох заплатата на възрастните хора от Видин. Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом към месец март!", каза Радев.

"Съпругата ми е дарила 10 хил. лева за храна на възрастни хора, има инициативи. Когато моята съпруга обикаляше трънските села да носи храна, когато на 1 март носи мартеници, вие къде бяхте? Не е въпрос да правиш дарителство, когато ще те дават камери. Не е само да дадеш пари, а да влезеш в къщите на тези самотни хора, да поговориш с тях", посочи той.

Закъсняваме с мерките срещу "социално-икономическа катастрофа"

Радев коментира, че има "своите идеи" и властите вървят по част от неговите "стъпки". Президентът предупреди обаче, че закъсняваме с мерките, които да ни предпазят от "социално-икономическа катастрофа".

"Фактът, че имаме 30 заразени медици е достатъчно тревожен и ще призова да се оборудват по-бързо с лични предпазни средства и всички останали болници, каза още президентът. Нямаме реаниматори, вирусолози – трябва да мислим за добрия им социален статут след кризата", добави Радев.

Румен Радев оцени високо създадената организация в "Пирогов", като отбеляза, че много е постигнато с помощта на дарителите.

"Крайно време е тук и държавата да се намеси по-решително организационно и материално", каза той.

Шефът на "Пирогов": Държавата е направила, каквото трябва

Изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов от своя страна съобщи, че в момента в болницата " се лекуват 31 души с коронавирус, от които 6 са в интензивно отделение.

На въпрос дали има нещо, с което държавата може да помогне на "Пирогов" в момента, Асен Балтов каза, че държавата е направила, каквото трябва, и допълни, че не може да се иска нищо по време на криза от държавата.

"Всеки в момента е важно да направи, каквото се иска от него, за да оцелеем и да вървим напред", каза Балтов.

Той съобщи, че се обмисля, след Великденските празници да се направи общо тестуване с бързи тестове на целия персонал на "Пирогов", за да се види дали има някакъв изграден, придобит имунитет и да има реална картина какво се е случило след месец с реална битка с коронавируса.

Балтов посочи, че е важно да се мисли и за психическото здраве на хората и изрази надежда те да осъзнаят, че Цветница и Великденските празници са най-важният период когато трябва да се спазва карантина задължително.

mediapool.bg