Кламер БГ - Новини: Компютърната гимназия в Правец плаща интернета на учениците си

Компютърната гимназия в Правец плаща интернета на учениците си

България

|
Вт, 07 Апр 2020г. 16:32ч.
Компютърната гимназия в Правец плаща интернета на учениците си

Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец ще плати интернета на своите около 500 ученика по време на онлайн обучението.

Всеки един ще получи по 40 лв., за да покрие сметките си за интернет за два месеца (по 20 лв. на месец), съобщиха от училището.

Така възпитаниците на компютърната гимназия ще учат безпроблемно онлайн по време на извънредното положение в страната.

Решението е взето от Педагогическия съвет на училището по предложение на ръководството.

"Приемаме мярката, за да имат всички наши ученици достъп до интернет. Съзнаваме, че трудната в момента ситуация създава финансови притеснения за много семейства. За да няма такива, които се чувстват неловко поради стеклите се обстоятелства, ние решихме да приложим мярката за всички възпитаници на НПГ по КТС.

Нека това бъде един малък жест от наша страна. Същевременно се надявам учениците да приемат решението и като своеобразен ангажимент от тяхна страна, за да продължат да участват съвестно и отговорно в онлайн обучението.Осигурявайки интернет за всички, ние сме спокойни, че учениците ни имат равен достъп до онлайн комуникацията", коментира директорът на гимназията д-р инж. Трифон Трифонов.

Така училището в Правец стана първото в страната, което осигурява безплатен интернет на възпитаниците си по време на дистанционното обучение.

Родителите приеха новината с благодарности. Коментарите в социалните мрежи бяха – "прекрасна иницатива", "страхотно".

Майка на ученик написа в чат група на училището: "За пореден път показвате какво значи ангажираност към образованието на децата ни. Сигурна съм, че те ще оценят жеста, както ние като родители оценяваме всичко, което правите за тях. Адмирации!"

Онлайн обучението в училището е изключително добре организирано. Всяка сутрин децата провеждат учебните си часове от 9 часа до 12 – 13 часа в зависимост от предметите, които имат. Уроците са според програмата за втори срок. Учителите стриктно следят дали учениците са в час. Това става, като им се задават въпроси, за да могат да се включат.

Вече се правят и първите контролни работи онлайн. Оценяването е с кредити, разказа родител на ученик в училището.

По думите му единствената разлика е, че децата провеждат занятията от дома си виртуално, а не са в класните стаи.

В компютърната гимназия в Правец учат децата от цялата страна. Училището е създадено през 1986 г. с цел подготовка на кадри в областта на информационните технологии. Днес в него учат около 500 деца.

Те изучават дисциплини като микропроцесорна техника, компютърна периферия и мултимедии, компютърни мрежи, компютърна архитектура, компютърна сигурност и други.Курсът на обучение е 5 години. Учебният план включва и всички общообразователни предмети. Интензивно се изучава английски език, а като втори чужд език – немски, руски, испански,френски и китайски.

След защита на дипломен проект в областта на софтуерното осигуряване и хардуерната поддръжка, учениците получават свидетелство за професионална квалификация "трета степен" по професиите "Системен програмист" и "Техник на компютърни системи".

Завършилите с много добър успех пък директно могат да продължат обучението си в Техническия университет в София.

mediapool.bg