Кламер БГ - Новини: Втори протест на КНСБ за по-високи заплати в обществения сектор

Втори протест на КНСБ за по-високи заплати в обществения сектор

България

|
Четв, 13 Юли 2023г. 13:27ч.
Втори протест на КНСБ за по-високи заплати в обществения сектор

Служители на АПИ и Националното тол управление блокирахаза кратко</p>
<p>сутринта движението около парламента Сн. БГНЕС

Втори пореден ден протестиращи блокираха движението в района на парламента в центъра на София тази сутрин.

КНСБ е организатор на протеста под надслов: "За справедливи доходи в Бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите". Протестиращите настояват за срещи с депутатите за представяне на своите искания по проектобюджета за тази година.

Те опънаха дълго знаме, за да заградят жълтите павета от страната на храм-паметника "Александър Невски". До това се стигна като израз на несъгласие с начина, по който от полицията казват да приведат протеста си, заяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

В протеста днес се включиха работници и служители от Агенция "Пътна инфраструктура", "Национално тол управление" и "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

Синдикалистите държат плакати с надпис: "Право на КТД и за държавните служители" и "Справедлива и адекватна заплата".

Венелин Йорданов от "Националното тол управление" - сектор Монтана каза пред БТА, че настояват за 30% увеличение на заплатите от 1 януари 2023 г. По думите му за това са необходими 7.5 милиона лева. Има голяма събираемост на тол таксите, а служителите във ведомството работят на 12-часов режим сумарно работно време, каза инж. Йорданов.

Във вторник министърът на регионалното развитие Андрей Цеков каза, че е заложено 10% увеличение на заплатите в "Националното тол управление" в Бюджет 2023.

Протестиращите посрещнаха депутатите с листовки с исканията си.

Заради протеста полицейското присъствие е засилено.

В петък са планирани срещи на синдикатите с почти всички парламентарно представени партии, на които ще бъдат връчени техните искания за по-високи заплати в обществения сектор.

В протеста в петък се очаква да се включат около 1000 души от НАП, НОИ, БНР и други държавни учреждения.

mediapool.bg