Кламер БГ - Новини: България праща на Украйна 100 машини от времето на "Възродителния процес", обсъжда се и помощ с ракети C-300

България праща на Украйна 100 машини от времето на "Възродителния процес", обсъжда се и помощ с ракети C-300

България

|
Четв, 13 Юли 2023г. 14:07ч.
България праща на Украйна 100 машини от времето на "Възродителния процес", обсъжда се и помощ с ракети C-300

Снимката е илюстративна, БГНЕС. Предлаганите машини никога не са били използвани от армията

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха в сряда проекторешение в Народното събрание за нова военна помощ за Украйна, която ще включва около 100 бронирани машини, предимно БТР-и, но от складовете на МВР, а не от резервите на армията. На дневен ред излиза и възможността да помогнем и със зенитени ракети C-300, ако САЩ ни предоставят заместващи способности.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев обясни, че става въпрос за бронирана техника, която е закупена по време на Възродителния процес и никога не е използвана. В същото време генерира разходи за съхранение и поддръжка.

Това ще бъде първото поне официално решение на България да помогне с тежка техника на Украйна. Правителството може да изпрати новата помощ и без изрично решение на НС, тъй като вече има такова, предполагащо продължаваща военна помощ.

Възможността България да помогне с тази техника не се обсъжда за пръв път, но има резерви в какво състояние е и може ли да се използва.

"Тази техника е закупена по време на т.нар. Възродителен процес и за нея се дават пари за съхранение и поддръжка, тя никога не е използвана от бившите вътрешни войски и сега "Жандармерия". Произведена е 60-те години на миналия век, част от нея работи под някаква форма, част от нея - не, става дума за техника, въоръжение и резервни части", посочи той.

Според него Украйна има интерес към нея.

"Украинците ще направят така, че тази техника да им бъде полезна", каза той.

Още по темата

МО vs. Радев: Ако не се освободим от боеприпасите с изтичащ ресурс, ще трябва сами да ги унищожаваме

Правителството ще преговаря за заместващи способности

Мирчев уточни пред бТВ, че България се надява да получи заместващи способности от САЩ, след като предостави бронираните машини.

По думите му вече е имало подобно предложение.

През декември миналата година служебният кабинет на президента Радев е отказал срещу пращането на съветско въоръжение на Украйна да получим модерни американски системи за противовъздушна отбрана за 200 млн. долара.

“Радев е много загрижен за българската армия, но пропусна шанса. Видяхме, че модерна ПВО система сваля в Украйна и суперзвуковите ракети на Путин”, каза Мирчев.

"Надяваме се това предложение още да важи. То е било валидно към декември 2022. Предстоят разговори. Служебното правителство на Радев тогава е пропуснало шанса да направи подобна сделка, става въпрос за 200 милиона долара, с които президентът Радев, който иначе е много загрижен за армията, можеше много сериозно да засили отбранителните ни способности", добави той.

Предложението е било страната ни да даде на Украйна стари съветски оръжия, сред които и C-300.

Деосега МО отказваше да разглежда възможност за помощ с ПВО.

Aко България предостави комплексите C-300, трябва да получи заместващи способности от САЩ.

Словакия, която също разполагаше с подобни ракети, вече ги дари на Украйна.

От месеци тече размяна на критики между ПП-ДБ и президентството. Служебният военен министър Димитър Стоянов обясни, че т.нар. триъгълни сделки (старо въоръжение за Украйна срещу ново - бел.ред.) са били възможни само по времето на правителството на Кирил Петков, но тогава не са били реализирани.

Сега от ПП-ДБ твърдят, че е имало възможност за придобиване на заместващи способности и по времето на служебните кабинети на Радев, но те не са били реализирани.

Как помага България?

По време на визитата на украинския президент Владимир Зеленски бе потвърдено, че Киев се нуждае от широк кръг военна помощ, която е по нашите възможности. България е една от малкото страни членки в НАТО, която разполага с големи количества съветско въоръжение и оборудване, както и боеприпаси за него, които се използват в Украйна.

Още по темата

Киев благодари на България за военната помощ

Засега не се обсъжда изпращането на изтребители МиГ-29, тъй като България разчита само на тях, за да охранява въздушното си пространство.

Първите два транша от военната помощ останаха класифицирана информация, като според публичните данни става въпрос за боеприпаси, но и за някои системи въоръжение.

mediapool.bg