Кламер БГ - Новини: Открита е "оригинална" криминална регистрация на Васил Божков

Открита е "оригинална" криминална регистрация на Васил Божков

България

|
Ср, 19 Фев 2020г. 16:51ч.
Открита е "оригинална" криминална регистрация на Васил Божков

Оригинална бланка за криминална регистрация на Васил Божков и огнестрелно оръжие са открити при последния обиск в офиса на Васил Божков на столичната ул. "Московска" 43, съобщи прокуратурата в сряда.

"В заключена каса бе намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на лицето В.Б. На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху предвиденото за това място на бланката", се казва в съобщението.

От бланката се разбира, че през 1979 година е осъден "на 500 лв" за "за хазарт", а решението е на Плевенския районен съд. По това време е бил студент. През 1982 година пък е осъден на 2 години изпитателен срок за нанасяне на средна телесна повреда. В бланката са посочени и физическите му характеристики – висок 1.87 м, с тъмно кестенява коса и с очи "III- ти кл.".

Специализираната прокуратура е изискала от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая. Тя трябва да покаже дали Васил Божков е регистриран криминалистически в поделенията на МВР, кога и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации. Прокуратурата иска да узнае как точно разследваният бизнесмен се сдобил с този документ.

По-рано през деня държавното обвинение съобщи, че продължават претърсванията и изземванията в офисите на бизнесмена. Изнасят се "предмети, имащи белезите на движими културни ценности", твърдят от държавното обвинение. Какви предмети и как точно се изнасят от съобщението не става ясно, но бяха публикувани няколко снимки.

"От помещения, находящи се на ул. "Московска“ № 43 в гр. София, в присъствието на експерти, се изземват предмети имащи белезите на движими културни ценности. Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети. Ще се проверява и дали иззетите предмети имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерство на културата", се казва в съобщението на прокуратурата.

Фондация "Тракия", която стопанисва античната колекция на обвиняемия вече хазартен бос, заяви отново, че предметите са законни и регистрирани. От фондацията твърдят, че днес ще бъде изнесена най-ценната част от колекцията. Фондацията изрази притеснение, че предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна.

Фондацията на Божков припомня, че изземаните антики са участвали много пъти в световни изложби, между които "Великолепието на България" и "Златното Руно".

Още при първите опити за изземване на колекцията експертите на Божков предупредиха, че предметите трябва да се местят много внимателно и при изключителни предпазни мерки, защото лесно могат да бъдат увредени. От организацията заявиха, че за всяка отделна ценност трябва да има специална опаковка, както и да им се направи застраховка. Дали това е сторено от прокуратурата или друга институция, не се знае.

Прокуратурата разпространи в сряда и видео с ценностите на Божков. В един кадър се вижда и скулптура на череп, поставена върху бюро. Този експонат е под номер 13, видно от залепеното бяло листче.

До момента срещу Божков има 11 обвинения за различни престъпления. Сред тях са участие и ръководене на престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпления по служба. Една от основните линии на разследването е за предполагаемо избягване на плащане на държавни такси за близо 500 млн лв. Божков има обвинения и за колекцията си – за държане и търговия с нерегистрирани културни ценности.

По последна информация Божков се намира в Обединените арабски емирства. Преди дни стана ясно, че той е бил освободен от ареста. Прокуратурата твърди, че ще иска връщането му у нас. Появиха се и слухове, че висши руски чиновници са се застъпили за Божков. Тази информация бе официално отречена от руската Служба за външно разузнаване.

mediapool.bg