Кламер БГ - Новини: Районните кметства на ДБ в София пускат свои мобилни приложения

Районните кметства на ДБ в София пускат свои мобилни приложения

България

|
Ср, 19 Фев 2020г. 16:57ч.
Районните кметства на ДБ в София пускат свои мобилни приложения

Осем столични района ще имат собствени мобилни приложения, за да бъде по-прозрачно и по-близко до гражданите управлението им. Става дума за районите, които на местните избори бяха спечелени от "Демократична България" - "Красно село", "Лозенец", "Оборище", "Овча купел", "Слатина", "Средец", "Студентски" и "Триадица".

Това се разбра от среща с медиите на районните кметове по повод първите 100 дни от встъпването им в длъжност.

Едно от приложенията – това за "Слатина", вече е пуснато и е достъпно както за телефони с Android, така и за такива с iOS. В момента в него е публикувано допитване до жителите на района за това дали и къде искат да бъде въведена Зелена зона. Хората могат да променят мнението си колкото пъти искат, но ще бъде зачетен последният им вот. Освен това приложението ще дава информация за предстоящи и отминали събития.

Засега е пуснато само едно приложение, защото целта е се види дали има грешки и неточности, които трябва да се отстраняват. След като то бъде прецизирано, ще бъдат пуснати и приложенията за останалите 7 района.

Фейсбук отчети

Районни кметове от "Демократична България" разказаха какво са наследили от предшествениците им, какви са предизвикателствата пред тях, както и какви са приоритетите в работата им. Разказаха и какво са свършили през това време. Почти всички посочиха като проблеми малкото детски градини и инфраструктурата, изброиха и конкретни приоритети по райони.

Димитър Божилов, който е кмет на "Триадица", разказа, че в началото се сблъскал демотивация на районната администрация, която обаче преодолял. Засилил възможността за гражданска активност, увеличил приемните с граждани и неправителствени организации. На фейсбук страница на район "Триадица" се публикуват и седмични бюлетини със свършеното. Обсъжданията по различни проекти пък се излъчвали на живо в социалните мрежи. Той посочи още, че до седмици започва канализационен колектор на ул. "Хенрик Ибсен", без който канализацията в Кръстова вада е невъзможна

Георги Илиев – кмет на "Слатина", пък публикува ежедневни отчети за свършеното от него през деня . "За мен комуникацията с хората е най-важна", каза той. Добави, че в районната администрация нещата не се движат толкова бързо, колкото му се иска: "Опитваме се да даваме по-кратки срокове, да отговаряме по-бързо". Призна, че има проблем и с детските градини, защото в района има 4000 деца и само 2000 места взабавачките.

Улици без тротоари и тротоари без улици

Подобряването на инфраструктурата също е приоритет за него, защото "колкото и странно да е, в "Слатина" има не само улици без тротоари, но и тротоари без улици". Районът направил 41 предложения, от тях само едно било прието и включено в Капиталовата програма на Столичната община. Става дума за ремонт на улица "Кочани". "Тя е много интересна улица, на места пресича сама себе си, изчезва и пак се появява. Около нея има изоставени постройки на Министерството на отбраната, в които има самонастанили се, горят гуми. Няма как да ги изгоним, защото са на територията на имоти на МО. Писал съм на Каракачанов, за да търсим решение", каза Илиев.

Кметът на район "Студентски" Петко Горанов пък посочи, че се е заел с това Студентски град най-сетне да има кадастрална карта, защото това е единственият район в София, който няма такава. "За урбанизирана територия това е все едно човек да няма ЕГН", каза той и добави, че е получил уверение, че кадастралната карта ще бъде обнародвана през март.

"Заварихме купища папки с инвестиционни проекти за строителство на жилищни сгради. Ако те се реализират, и Господ да слезе, няма как да ни помогне", разказа кметът на район "Красно село" Росина Станиславова.

Идея за абонамент за паркомясто в "Красно село"

Тя посочи, че досега в района не е имало концепция за развитието му. Станиславова нямало да предлага разширяване на Синя или Зелена зона в нейния район, защото парите от зоните не отивали за строене на паркинги. Вместо това тя има идея за нов вид абонамент, който да позволява на гражданите да си плащат, за да си пазят конкретно място.

Кметът на "Лозенец" Константин Павлов пък работи активно по въвеждането на електронни услуги в общината. Той иска да бъде направена оценка колко точно би струвало да се преведе района в европейски вид. Целта – да е ясно за колко време може да се случи това. Разказа, че работи за това булевардите, които обграждат и пресичат района, да се пресичат безопасно от гражданите. "Дори одобряването на елементарните неща като нова пешеходна пътека или скосяване на тротоар се бави повече отколкото съм очаквал", каза той.

Павлов добави, че в новите квартали на "Лозенец" има проблеми с инфраструктурата, защото продължава да не е ясна собствеността на някои от имотите, които трябва да бъдат придобити, за да се направи улица. "Има хора, които живеят на 20 минути пеша от метростанциите, но минават през калта. А ако тръгнат с кола, им трябват 40 минути", казва той.

Граждански съвет към районната община пък създал кметът на "Овча купел" Ангел Стефанов. Целта е хората в него да консултират и контролират дейността на районната администрация. "На последното заседание на съвета имаше 80 човека. Будни, активни жители на района. Надявам се да се увеличат още", каза той.

Една от целите на районния кмет на "Оборище" Николай Александров е историческият център да бъде запазен, а забележителностите – реставрирани, но след анализ. "Срещнах се с главния архитект Здравко Здравков и със Стара София, но там не видях концепция. Това беше за имидж и за прах в очите на хората. Борбата ни е за реставриране на сградите, които са паметници на културата", каза Александров.

Той разказа и за "наследството", което е получил от преходния кмет: "Първата фактура, която трябваше да подпиша, беше за ремонт на училище за 1 млн. лева. Дори с лаишки преглед се разбира, че няма как да е струвало толкова, но нямаше как да не подпиша, защото по документи всичко беше наред".

Оплака се, че имало училища и детски градини, които не стопанисват добре ремонтираните си сгради.

Единият като шериф, другият като джипи

"Жоро (бел. ред. - кметът на район "Слатина") понякога се възприема като шериф. И то с право. А аз пък се възприемам като личен лекар. Помагам, но ми се налага да давам направления и за специалист. Вчера ме извика една възрастна дама, каквито има много в нашия район, и аз естествено отидох. Сигналът й беше, че съседът имал незаконно парно, а тя го разкрила и затова той искал да влезе в нейния апартамент. Днес, разбира се, изпратих проверка", разказа кметът на "Триадица" Трайчо Трайков.

Той посочи, че проблемите на "Триадица" са трафикът, паркирането и малкото места в детските градини. "При нас няма общински имоти и парцели. Затова се налага да търсим по иновативни методи, за да решим проблема с паркингите и детските градини. Срещам разбиране на "Московска 33" от кмета Йорданка Фандъкова и от зам.-кметовете особено за публично-частно партньорство", каза той.

"Аз, като районен кмет, давам предписание за сградите. Обаче собственик на паметник, държавата чрез областния управител, ми дава предписания на мен да се грижа за обекта му. Става въпрос за Паметника на Съветската армия, ами, да си го преместят, ако му намерят място", каза още Трайков.

Той посочи, че е важно Подробният устройствен план на Борисовата градина да влезе в сила бързо, за да се запази градината и "да не се появи някой хотел".

mediapool.bg