Кламер БГ - Новини: Съветските танкове Т 72 със светло бъдеще в българската армия (Видео)

Съветските танкове Т 72 със светло бъдеще в българската армия (Видео)

България

|
Ср, 19 Фев 2020г. 18:44ч.
Съветските танкове Т 72 със светло бъдеще в българската армия (Видео)

Повече от 30 години основният танк на българската армия е славният съветски Т-72 и това ще продължи още дълги години. В това обаче няма нищо страшно стига той да бъде ремонтиран и модернизиран. Т-72 е среден клас, маневрен, с добър двигател, функционален корпус и относително добро въоръжение.

България в момента разполага по документи с 90 танка Т-72 (от общо 3000 танка към 1989), които са базирани основно в Сливен. За да бъдат адекватни на съвременните изисквания, танковете трябва да бъдат не само ремонтирани, но и модернизирани.

Модернизацията на един танк излиза грубо най-малко 500 хиляди долара, а закупуването на нов над 5 млн. долара. Машините трябва да бъдат оборудвани с лазерно прицелване, активна система за защита, прибори за нощно виждане, система за управление на огъня и други.

Какви са плановете на МО?

През последната година МО започна да стяга танковете. Вече са ремонтирани 10 машини във военноремонтния завод "ТЕРЕМ-Хан Крум" в град Търговище и се работи по още три.

Ремонтът на един танк е излязъл около 822 000.00 лв. без ДДС.

В момента МО разработва проект и за модернизацията на армията. От ведомството обясниха за Mediapool, че той е в много начален етап.

Амбицията обаче е да се ремонтират всичките 90 танка, като за целта се обсъжда първоначален бюджет от около 50 млн. лева. Експерти обаче са скептични, че тези средства ще бъдат достатъчни.

Все още не е ясно кога министерството ще обяви обществена поръчка, но вероятно ще се търси участие и на българските заводи и фирми в проекта.

Славният Т-72

Т-72 започва да се произвежда още през 1971 година, като за времето си е бил много модерен, и има много различни модификации.

Славните танкове Т-72 са основният боен танк на Сухопътните войски, които разполагат с тях още от края на 70-те години на миналия век, когато България бе част от Варшавския договор.

Освен в страните от Варшавския договор, той е част и от армиите на африкански и арабски страни.

Т-72 е въоръжен с 125мм. гладкостволно оръдие, сдвоено с 7.62мм. картечница и една 12.7мм. зенитна картечница. Бойното му тегло е 41 тона, а екипажът от трима души. Двигателят е с мощност 780 конски сили.

През последните десет години МО продаде десетки танкове Т-72, които бяха извадени от въоръжение.

Танкът продължава да се използва в конфликтните зони по света, включително и в Сирия.

Някои сравнения с основния американски танк

Качествата на Т-72 се признават от експертите и въпреки новите модели и различните модификации на машините в специализираните среди продължава да е популярно сравнението с основния американски танк М1 Abrams.

Т-72 е тежък около 40 тона или с 20 по-малко от М1 Abrams. Това му осигурява добра маневреност.

Тежестта на американските танкове доведе до необходимостта да бъдат укрепвани мостове в България, за да могат да участват в учения. За сметка на това има по-добра защита.

Екипажът на американския танк е от четирима души, а на Т-72 от трима.

При Т-72 има автомат за зареждане на снарядите, а в М1 Abrams това става ръчно.

И двата танка имат нови модерни версии и сравненията между тях не са удачни. Всички специалисти обаче са категорични, че ключово за всяка машинa е силата на екипажа й.

mediapool.bg