Кламер БГ - Новини: Румен Радев оглави шествие в памет на Апостола

Румен Радев оглави шествие в памет на Апостола

България

|
Ср, 19 Фев 2020г. 19:57ч.
Румен Радев оглави шествие в памет на Апостола

Президентът Румен Радев оглави гражданско шествие под надслов "Пътят на безсмъртието", което се проведе в София в памет на Апостола на свободата Васил Левски. В събитието участваха стотици граждани и редица известни фигури от БСП, които извървяваха пътя от килията на Левски до неговото лобно място в центъра на София, където днес е паметникът му.

Шествието бе организирано от Общобългарския комитет "Васил Левски". Хората първо се събраха пред президентство. В 17 часа Румен Радев излезе от сградата заедно с вицепрезидента си Илияна Йотова. Множеството ги посрещна с бурни аплодисменти.

Организаторите раздадоха трибагреници и портрети на Левски, но част от тях скандираха името на президента. Шествието спря за малко пред Руската църква, откъдето излезе свещеник и благослови хората.

Направи впечатление появата на лидера на БСП Корнелия Нинова, която известно време бе редом до Радев. В шествието бяха депутатите от БСП Георги Сливенски, Таско Ерменков, Георги Гьоков, както и известни фигури, свързани с БСП като Красимир Премянов и Александър Томов, както и ген. Димитър Шивиков.

Радев: Левски не обича склонени глави

Пред паметника Радев отбеляза, че обикновено на 19 февруари хората скланят глави пред Левски, "но Левски не обича склонени глави".

"Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук! Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега", каза държавният глава.

Според него "свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени". "И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?", продължи Румен Радев.

По думите му "причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация". "Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта", допълни той.

Той цитира писание на Дякона, че "нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия" и отбелязва, че тази

горчива констатация не го е спряла да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република.

"Когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието... Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство. Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия". Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме", каза още президентът.

"Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им. Да живее чистата и свята република! Да живее България!", завърши словото си той.

Шествия, тържества и панахиди из цялата страна

През целия ден в цялата страна имаше различни възпоменания по повод 147-ата годишнина от обесването на Левски.

Народното събрание почете паметта му, а председателят му Цвета Караянчева каза пред депутатите, че Левски "ни научи да живеем достойно, да вярваме в своите сили, да бъдем единни в името на България". "Днес сме длъжни да си припомним думите му "За отечеството работим, байо. Кажи ти мойте и аз твойте кривици, па да се поправим. И все заедно да вървим, ако ще бъдем хора", цетера го тя.

Сутринта министър-председателят Бойко Борисов, придружен от министрите на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на спорта Красен Кралев, поднесе венец пред паметника на Апостола в София. Там се поклони отделно и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, според когото,

ако политиците четяха повече Левски, България би била друга държава.

В родния град на Левски - Карлово, стотици сведоха глава пред паметта на Апостола.

На отбелязването на годишнината в Пловдив присъства и американският посланик Херо Мустафа.

Граждани се поклониха и пред паметника му в двора на Къкринското ханче, където е заловен на 27 декември 1872 г., преди да бъде изправен пред съда.

Панахиди, поклонения, шествия и рецитали в памет на Васил Левски имаше в цялата страна през деня, а вечерта също се бъде отбелязана тъжната дата с концерти в много градове.

mediapool.bg