Кламер БГ - Новини: Пожарът в Рила се разрасна, вертолет и доброволци го гасят

Пожарът в Рила се разрасна, вертолет и доброволци го гасят

България

|
Пон, 28 Окт 2019г. 17:45ч.
Пожарът в Рила се разрасна, вертолет и доброволци го гасят

Избухналият в неделя пожар в националния парк "Рила" над село Долно Осеново се гаси безрезултатно втори ден от доброволци и военен хеликоптер и се е разраснал. Вече огнената стихия бушува в 500 дка,

160 огнеборци от горските стопанства и от парковете "Рила" и "Пирин“ работят на терен в изключително тежки условия на над 2000 метра надморска височина.

Те се опитват да гасят огъня на ръка в труднодостъпната местност. Вертолетът е направил шест захода над пожара, изпускайки при всеки от тях по 15 хил. литра вода.

Следобед

директорът на Югозападното държавно горско предприятие Дамян Дамянов в ниската част към гората разпространението на огъня е ограничено, но във високите части дърветата ще горят още няколко дни, каза той пред БНР. По думите му пораженията върху флората и фауната в засегнатия район са сериозни.

"Работим по всички фронтове, като най-тежко е горе, на билото, защото излезе вятър и смриката гори сериозно. Там помагат двата хеликоптера, които се включиха в гасенето“, каза още той.

"Трудно е и за доброволците, които помагат. До края на деня са надявам да успеем да локализираме пожара", каза кметът на Симитли Апостол Апостолов, който се бори за нов мандат на балотаж. Според него няма опасност за жителите на село Долно Осеново.

mediapool.bg