Кламер БГ - Новини: Балотаж за почти всички районни кметове в Пловдив и Варна

Балотаж за почти всички районни кметове в Пловдив и Варна

България

|
Пон, 28 Окт 2019г. 17:59ч.
Балотаж за почти всички районни кметове в Пловдив и Варна

Почти всички районни кметове в Пловдив и Варна ще бъдат избрани на балотаж. Втори тур няма да има единствено в пловдивския район "Тракия" и във варненския "Владислав Варненчик", показват данните на ЦИК към момента. Те са при 100% обработени протоколи в Пловдив и 93.50 на сто във Варна. В тези два района печелят кандидатите на ГЕРБ със солидна преднина пред следващите в класирането.

В Пловдив район "Тракия" ще се управлява отново от Костадин Димитров, който събира близо 58.5% от гласовете на хората. Вторият - Апостол Шопов от НФСБ/ВМРО, има под 10% подкрепа.

В останалите 5 пловдивски района ще има балотажи. На тях отиват кандидатите на ГЕРБ, които водят след първия тур, които ще се изправят срещу номинации на БСП, НФСБ/ВМРО, местната формация "Кауза Пловдив" и на Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

В район "Северен" ще има нов кмет, след като доскорошният представител на ГЕРБ Ральо Ралев беше арестуван и не се яви на изборите. На балотажа за този район отиват Стоян Александров от ГЕРБ (36.81%) и Атанас Баташки от БСП (12.84%).

В район "Западен" за втори тур се класират досегашният кмет Димитър Колев от ГЕРБ (38.22%) и кандидатът на БСП Десислава Йорданова (12.32%).

В район "Централен" балотажът ще е между настоящия кмет от ГЕРБ Георги Стаменов (38.14) и бившият зам.-кмет на града Георги Тютюков от "Кауза Пловдив" (15.70%).

В район "Източен" кандидатът на ГЕРБ Иван Стоянов (26.32%) ще се изправи на втори тур срещу Илия Матаков от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" (11.60%).

В район "Южен" балотажът ще е между Костадин Язов от ГЕРБ (30.19%) и досегашния кмет Борислав Инчев от НФСБ/ВМРО (16.09%).

Във Варна на първи тур е избран само кметът на район "Владислав Варненчик". Това е Николай Костадинов от ГЕРБ, който печели близо 56.5% от гласовете. На второ място е Десислава Калоянова-Маринова от БСП с едва 12.28% подкрепа.

В останалите четири варненски района балотажът ще е между кандидатите на ГЕРБ и на БСП. На трето място след първия тур се нарежда опцията "Не подкрепям никого", показват данните на ЦИК.

В район "Приморски" води Петя Проданова от ГЕРБ с 41.71%, а втори е Огнян Къчев от БСП със 17.57 на сто.

В район "Одесос" балотажът ще е между Георги Недев от ГЕРБ (42.34%) и Иван Иванов от БСП (16.17%).

В район "Младост" кандидатът на ГЕРБ Христо Христов за малко не успява да спечели на първи тур. Той е събрал 47.04% от гласовете и на балотажа ще се изправи срещу Мария Тодорова от БСП (17.98%).

В "Аспарухово" също води кандидатът на ГЕРБ Ивайло Маринов с 48.28%, а втори е Марин Златев от БСП с 26.3 на сто от гласовете.

mediapool.bg