Кламер БГ - Новини: Кабинетът ще отхлаби мерките първо в спорта и културата

Кабинетът ще отхлаби мерките първо в спорта и културата

България

|
Съб, 23 Ян 2021г. 13:09ч.
Кабинетът ще отхлаби мерките първо в спорта и културата

Върви се към постепенно разхлабване на ограничителните мерки, каза здравният министър Костадин Ангелов във Варна.

“Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Сега ще разхлабим мерките в сектор “Култура“ и сектор “Спорт“ и след това ще наблюдаваме каква ще бъде тенденцията в България. Ще си дадем 14 дни, в които да наблюдаваме, за да можем да предприемем следващата крачка. Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше“, каза Ангелов, след като разговаря с представители на регионалните здравни, образователни и социални власти в североизточните области.

Борисов ще преговаря с ресторантьорите

Премиерът Бойко Борисов обеща от своя страна отваряне на залите за извънкласни дейности заедно с пускането на големите ученици в клас от 4 февруари.

“Като пуснем големите ученици от 4 февруари, ще отворим и залите. Защо мислите, че не искаме да почнем. Искаме, ама… Сега сме на добри параметри. Като почнат да умират хора и да станат пак 5000-6000 на ден и да претоварят болниците, тогава същите тези хора ще казват: “Защо ги пуснахте?“. Много е тънък баланса. Така или иначе от 4 февруари като пуснем големите ученици, ще пуснем и залите да танцуват, тренират и да се забавляват. Ако нещо можеш да го сложиш на везната със здравето, това е образованието, културата и обучението. И тук си заслужава рискът. Така разсъждавам“, каза премиерът при посещението му в Сливница в събота.

Борисов коментира още, че ще се срещне с представители на ресторантьорите, с които да обсъди отварянето на заведенията.

“Със сигурност ще се видя с представители на ресторантите, за да видим какво с тях може да се направи и да ги отворим. Много е важно да се обяснява, че помагаме. Става по-бавно, но администрацията така работи, но въпреки огромното им старание, и там има много болни. Това и с Националния оперативен щаб сме го говорили, за да видим какво с тях може да се направи”, каза Борисов.

По-рано тази седмица собствениците на заведения съобщиха, че ще организират протест и заплашиха да отворят на 1 февруари въпреки забраните.

Няма да има проблеми с плана за ваксинацията

Няма да бъде нарушен ваксинационният план заради намалените доставки на АstraZeneca, каза още здравният министър.

Той потвърди, че са 8 пробите с новия щам, но ваксините, които сега се поставят, са съобразени с него.

На брифинга Ангелов съобщи още , че 30% и повече са вече учителите и непедагогическият персонал, както и ползвателите на социални услуги в домовете за стари хора, които искат да се ваксинират.

По отношение на единния сертификат за ЕС за ваксинираните Ангелов посочи, че засега не се предвижда такъв да бъде издаван и за хората с антитела, тъй като няма единно мнение по въпроса.

mediapool.bg