Кламер БГ - Новини: България няма да се поколебае да купи руска или китайска ваксина

България няма да се поколебае да купи руска или китайска ваксина

България

|
Нед, 24 Ян 2021г. 10:32ч.
България няма да се поколебае да купи руска или китайска ваксина

"Оптимистичният вариант е около 1.5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме", коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, в неделя пред БНР. "Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се, в това число и руска и китайска", каза още Кантарджиев.

В петък здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че при нужда ще предложи покупката на ваксини и извън ЕС. Преди дни стана ясно, че руската "Спутник V" ще кандидатства за европейско разрешение. В петък ЕК потвърди, че държавите от ЕС могат да водят самостоятелни преговори за доставки на ваксини, които не са включени в европейската имунизационна стратегия. Ден по-рано Унгария стана първата страна в ЕС, която одобри руската ваксина "Спутник V".

Междувременно AstraZeneca съобщи в събота, че ще съкрати доставките си на ваксината си в Европейския съюз с 60 процента - от 80 млн. на 31 млн. дози през първото тримесечие на годината заради производствени проблеми.

България е поръчала най-много ваксини именно от AstraZeneca – 4.5 млн. дози, и очакваше първа доставка от 500 хиляди дози, когато ваксината бъде одобрена. Засега не се знае как забавянето ще се отрази на темпа на ваксинацията у нас.

Здравният министър Костадин Ангелов коментира в събота, че според него няма да бъде нарушен ваксинационният план заради намалените доставки на AstraZeneca.

Проф. Кантарджиев пък окачестви като спекулация твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Пред БНР той разясни, че този нисък брой се обяснява със запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и "хората да останат само с една поставена доза".

Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

"Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората", посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията - на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

За отварянето на ресторантите той заяви, че обсъждането и предприемането на постепенното им отваряне ще е в началото а април, но уточни, че поради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.

mediapool.bg