Кламер БГ - Новини: Протести и в България: "Свобода за Навални!", "Путин е убиец" (снимки)

Протести и в България: "Свобода за Навални!", "Путин е убиец" (снимки)

България

|
Съб, 23 Ян 2021г. 15:26ч.
Протести и в България: "Свобода за Навални!", "Путин е убиец" (снимки)

Десетки излязоха пред руското посолство в София в подкрепа на руския опозиционен лидер Алексей Навални и в солидарност с масовите протести в Русия в събота. Към протеста в София се присъединиха политици и симпатизанти от “Демократична България“, партията на Цветан Цветанов “Републиканци за България“ и “Боец“.

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи "Свобода за политическите затворници", "Свобода за Навални!", “Путин е убиец“.

Цветан Цветанов бе единственият политически лидер на протеста заедно с няколко свои съпартийци, подготвени с разпечатани лозунги на листове А4.

Протестиращите направиха препратки към проблемите с върховенството на закона в България и силното руско влияние у нас, което става все по-силно с енергийните проекти.

“Това, което се случи с Навални, е жесток удар срещу демокрацията, един шамар и образ на режима на Путин, който вече около 20 години безчинства в Русия“.

“Тук съм заради Навални, свобода за Навални, свобода за всички политически затворници“.

“Единственото оръжие на Алексей Навални е истината. А в Русия за истината се арестува. И ако правим аналогия с България, нашето мото е “Гледайте Русия и се сещайте за България“, заявиха участници в протеста.

Протестът в София беше организиран от руския опозиционер Евгений Чупов, който преди година потърси политическо убежище в България.

Над 120 руски граждани се събраха и пред генералното консулство на страната си и във Варна.

На този фон премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев влезнаха в поредна разправия на тема Навални.

mediapool.bg