Кламер БГ - Новини: Борисов вкара евролидерите в шоуто с джипката (Видео)

Борисов вкара евролидерите в шоуто с джипката (Видео)

България

|
Вт, 03 Март 2020г. 20:57ч.
Борисов вкара евролидерите в шоуто с джипката (Видео)

Премиерът Бойко Борисов се срещна във вторник с председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. Премиерът излетя ранния следобед с правителствен вертолет за ГКПП "Капитан Петко Войвода", където посрещна европейските лидери. Борисов лично шофира джипа, с който закара Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел до старото летище в Момково, откъдето се качиха на хеликоптер, за да облетят южната граница на страната ни и да ги запознае с мерките за сигурност у нас.

Евролидерите похвалиха българския премиер за шофьорските му умения. Той от своя страна показа оградата на границата ни с Турция, но изтъкна, че кризата с бежанците може да се реши само с дипломация.

Оградата е добра, но истината е в дипломацията

”Построихме добра ограда, но истината е в добрата дипломация. Иначе имаме добри съоръжения. Всичко сме направили както трябва, но дипломацията е на първо място", каза премиерът.

”Трябва да караме 2 часа покрай границата, за да я видите цялата. И ще стигнем до Черно море. Всичко се обработва по тези земи, много се работи. Днес е Националният празник, но много хора работят. Първият, който дойде на границата беше Дейвид Камерън. А Виктор Орбан дойде и ме попита, може ли моята ограда да е по-голяма от неговата. Аз си мълча, не се фукам", разказа Борисов по време на полета над границата.

”Контролираме цялата екватория. От Босфора излезе ли лодка, ние я виждаме", каза Борисов. И обясни, че страната ни е инвестирала средства в съоръжения, термокамери, сензори и датчици”, обясни на гостите още Борисов.

Той ги информира между другото, че макар и трудно от 1 март сме въвели тол система, че се правят нови пътища с евросредства, както и че днес сме подписали договор с "Газпром" и благодарение на много добрите преговори и помощта на ЕС сме постигнали с над 40% по-ниска цена.

Не работим срещу съседите, които и да са те

Борисов коментира, че България за разлика от други държави, води мъдра и разумна външна политика и това е причината по границата ни с Турция да няма мигрантски натиск.

“Ако не се води мъдра политика, става като на гръцко-турската граница. Ние винаги сме водили мъдра, разумна политика. И, виждате, сме си подсилили всички КПП-та, границите, оградите, загражденията, командировани допълнителни служители. Просто ние работим тихо, дисциплинирано, разумно. Не работим срещу нашите съседи, които и да са те“, заяви той.

Съжалявате ли, че няма мигранти?! Мога да докарам!

Преди това пред журналисти премиерът коментира, че на границата са изпратени допълнителни сили и средства, но целта е с помощта на дипломацията да не се стигне до използването им. Конфликт в региона означава по-малко растеж и по-малки инвестиции“, каза той.

Борисов се ядоса на въпрос на бТВ България готова ли е да се справи в ситуация, в която натискът по турско-гръцката граница се премести към нашата страна. ”Съжалявате ли, че няма мигранти?! Мога да докарам!“, заяви Борисов.

Накрая премиерът Бойко Борисов, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведоха тристранна среща в София, която продължи час и половина.

Тримата обсъдиха ситуацията на турско-гръцката граница. Премиерът ги запозна с мерките, които страната ни предприема за ограничаване на миграционния поток към външните граници на ЕС. Обсъдена е и снощната среща между премиера Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара и как биха могли да бъдат намерени общоевропейски решения в отговор на кризата с мигрантите. Премиерът отново заяви, че трябва да бъдат създадени изнесени центрове извън ЕС, където да се полагат грижи за бежанците.

“Обменихме възгледи на европейско равнище. И установихме за пореден път, че държавите членки на ЕС трябва да действат заедно, за да бъдат по-ефективни на международно равнище. Имаме нужда да бъдем обединени и да имаме визия за бъдещето. Срещата днес ни помогна по-добре да разберем общите предизвикателства, пред които сме изправени. Отново благодаря на отличното сътрудничество, може да разчитате на нас и сътрудничеството ни“, каза след срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

“Благодаря, че на 3 март най-висшите ръководители на ЕС дойдоха да споделят с българите този наш национален празник. Това, което се договорихме, продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, разбирателство, мирно и приятелско решение на конфликтите, които има в нашия регион. Убедени сме че само с такова разбирателство можем да решим и мигрантската криза и не само нея. Проявяваме воля и търпение, искаме да живеем в мир в региона”, заяви Борисов.

mediapool.bg