Кламер БГ - Новини: "Българският ястреб" Гешев за бокса с адвокати, умните и глупавите олигарси

"Българският ястреб" Гешев за бокса с адвокати, умните и глупавите олигарси

България

|
Ср, 04 Март 2020г. 14:48ч.
"Българският ястреб" Гешев за бокса с адвокати, умните и глупавите олигарси

Главният прокурор Иван Гешев се самоопредели като "български ястреб", който обича руската група "Любе", но преследва руски шпиони. Вижда себе си като боксьор, който се бие на различни фронтове - олигарси, адвокати, "умните и красивите" или "психодесните", както сам ги нарича. Гешев сподели това в сряда пред БНР в нещо като програмно интервю, водено от проруски настроения журналист Петър Волгин. В него за пореден път разказа за двете си основни цели – борбата с корупцията и с битовата престъпност.

Все едно да ти вържат ръцете на боксов мач

Гешев е в конфликт с адвокатите, след като определи предложенията за промени в конституцията на "Български адвокати за правата на човека" като наглост. На изказването му реагираха и Висшият адвокатски съвет, и Съюзът на съдиите в България. В сряда и от Българския хелзински комитет призоваха Висшия съдебен съвет да вземе отношение заради поведението на главния прокурор.

Гешев няма намерение да се извини, стана ясно от думите му. Тъкмо обратното – той потвърди мнението си, че настояването за повече контрол върху прокуратурата е наглост.

Той обясни, че изказал лично мнение като гражданин, а някои се опитвали да му наложат цензура. Гешев подчерта, че имал право на мнение като всеки и не можело "не може само адвокатите да говорят". Искането за извинение било като един боксьор да не му харесва стила на другия и затова да поиска ръцете му да бъдат вързани.

"Един български прокурор не може да си позволи да говори неща, които не са верни, един адвокат разполага с по-широк инструментариум", каза главният главният прокурор.

Той не разбира какъв е смисълът на водените от президента консултации за промени в конституцията във връзка с прокуратурата. Запита риторично каква реакция би се появила, ако самият той започне консултации, примерно, за промени в Закона за адвокатурата: "Всички ще скочат и ще започнат едни писма до Европейската комисия как съм привърженик на Ленин, Сталин, Хитлер и какво ли още не".

Според него същите хора, които описва, биха желали да се сложи намордник на прокуратурата, за да е безопасна за хората, стоящи зад тях: "Видимо е кои хора прокарват тези интереси, от кои НПО се финансират и на кого са адвокати".

Аз съм български ястреб

Гешев бе попитан и за активността на прокуратурата по руска линия – изгонването на няколко дипломати и обвиненията срещу руски граждани за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев.

Главният прокурор направи бърз геополитчески анализ и обясни, че България е част от блок и че българските интереси съвпадат с тези на блока. Подчерта, че в действията на прокуратурата нямало емоция.

"Някои казват, че съм американски ястреб, аз съм български ястреб", заяви той.

После допълни: "Аз съм завършил паралелка с разширено изучаване на руски, слушам руска музика - "Любе", но това няма никакво значение".

Умните и глупавите олигарси

"Приватизацията в голямата си част беше криминален процес", заяви Гешев, който неотдавна нареди на ДАНС да направи втора поред проверка за три години на целия приватизационен процес.

Той повтори, че прокуратурата не мрази богатите, но те трябва да спазват правилата и да си плащат данъците. И пак подчерта, че преди няколко месеца никой не би повярвал, че човек като Васил Божков ще се окаже обвиняем.

И по този въпрос главният прокурор даде мнение "като гражданин" - че има два вида "вредни олигарси".

Единият тип е глупавият олигарх. Той е натрупал парите се във времето на прехода, разбира се с политиците и смята, че може да се разбира с всеки следващ, който дойде.

"Той развращава политическата среда и цялата държава", уточни главният прокурор.

Умният олигарх пък имал мрежа от НПО-та, партии, медии и си прокарвал интересите с пари чужди от различни източници. Когато му останело време, прокарвал интересите и на тези, които му дават пари.

Скоро излизат първите 100 проверени приватизационни сделки

"Чакам в близките дни първата порция от проверени държавни структури и предприятия - 100 на брой. Едни от водещите са "Кремиковци" и "Бобов дол", това са приватизационните сделки с най-големи активи", информира Гешев.

Той изрази надежда парламентът да промени основния закон, за да снеме давността за разследване на раздържавяването:

"Надявам се да направят всичко възможно, в рамките на своята компетентност - като част от законодателната власт, за да отвържат ръцете на прокуратурата, за да може да направи пълни, цялостни и компетентни разследвания, които да дадат на българските граждани справедливост".

Разследването на приватизационния процес ще върне в обществото чувството за справедливост, заяви обвинител номер едно и добави, че има и неща, които не могат да бъдат възстановени.

Гешев посочи, че втората част от работата на прокуратурата ще е да се анализира дали е имало вече прокурорски проверки по тези сделки през годините:

"И ще установим, ако е имало нарушения от страна на колегите".

Нещата, които говоря, ги вярвам

Главният прокурор повтори, че е само обикновен човек и не е част от никакъв елит. Освен това вярва в нещата, които говори, защото 30 години от живота му са минали в прокуратурата и МВР:

"И аз го искам това. Някои не го разбраха – аз не съм част от това, което наричат елит и номенклатура отпреди 89 г. Аз ги искам тия неща и това ще се окаже проблем за много хора".

То допълни, че няма афинитет към политиката, но пък напомни, че не харесва "умните и красивите".

За "психодесните": Мразят народа си, а искат да го управляват

Главният прокурор цитира мнението на неназован български общественик, според когото: "тези хора са от типа, че мразят страната си, презират народа си, а искат да го управляват".

Гешев изброи и други три причини да не харесва "психодесните" – обича страната си, мрази да му казват какво да мисли, защото това е цензура и не се страхува, когато някой го плаши, че ще пише за жена му, децата му и приятелите му. Това имало точно обратното въздействие – вместо да го спира, го мотивирало.

"Някои вярваха, че съм демон, че ще овладея прокуратурата и ще закрия слънцето", иронично коментира Гешев.

Къщата в Барселона

"Случаят е предмет на проверка. Знам от колегите, че е изискана информация от Испанските власти по линия на международното полицейско сътрудничество. Едва ли мога да ви кажа в реално време всичко, каквото се прави", заяви главният прокурор и уточни, че така биха постъпили и в други случаи:

"По всяка друга преписка и по всяко друго производство, няма да има компромис - ще се работи по еднакъв начин".

Гешев заяви, че ще се снемат обяснения и от премиера Бойко Борисов, като е възможно да бъде търсена и банкова информация.

Тези, които щавят

Прокуратурата не дели обвиняемите по партийна принадлежност. Така Гешев отговори на критиките на ВМРО, чийто кадри бяха арестувани в последните седмици – първо бившият екоминистър Нено Димов, после шефката на басейновата дирекция в Пловдив и тамошен общински съветник.

"Нашата преценка на база нарушение на закона, не се стъпва кой от коя партия е", каза главният прокурор.

Той коментира, че нито водната криза в Перник, нито вносът на боклук от чужбина е бил възможен без съдействието поне на регионалните инспекции по околна среда.

По думите му има хора, "които щавят българските граждани, щавят българския бизнес, тровят природата".

Главният прокурор каза, че чул, че всички в екоминистерството били притеснени и не можели да работят. Той ги успокои, че ако си вършат работата и си взимат заплатата, никой няма да ги арестува.

Никой не смее да ми се обади

Гешев увери, че никой не смеел да му се обади, за да му каже да прави или да не прави нещо.

"В момента няма кой да ми се обади, вярвайте ми, няма и кой да посмее да ми се обади, по едно време ми пращаха есемеси, но и това спря", декларира той.

mediapool.bg