Кламер БГ - Новини: Предупреждава, а не плаши: Основната функция на BG-Alert, която сгафи с тестовото съобщение

Предупреждава, а не плаши: Основната функция на BG-Alert, която сгафи с тестовото съобщение

България

|
Пет, 03 Ноем 2023г. 08:27ч.
Предупреждава, а не плаши: Основната функция на BG-Alert, която сгафи с тестовото съобщение

Предупреждава, а не плаши: Основната функция на BG-Alert, която сгафи с тестовото съобщение

В сряда вечерта широката публика у нас научи по възможно най-неподходящия начин, че вече имаме система за предупреждение за бедствия и аварии. Незнайно по каква причина вместо да се изпрати съобщение само в тестова среда, то стигна до всички абонати на "Виваком".

Гафът наистина е сериозен, особено като се има предвид, че това е система, на която би следвало обществото да има доверие. А когато реалното й съществуване започва с историята за лъжливото овчарче, работата не е добра.

От МВР, по чието задание се изработва системата, се оправдаха, че вината не е тях. А от изпълнителя - "Сискод" се извиниха с обяснението, че става дума за "човешка грешка" . Но пък подчертаха и позитивното – работоспособността на системата е установена. Вярно, макар и с цената на много тъп гаф.

Не за 4, а за 2 млн. лв.

Системата се изгражда с финансиране от оперативната програма "Околна среда"“. Обществената поръчка е на МВР и се движи от главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. В началото прогнозите са, че изграждането на системата ще струва над 4 млн. лв. В крайна сметка обаче е приета офертата на изпълнителя "Сискод" за малко над 2 млн. лв.

Поръчката е обявена миналото лято, а през есента е избран изпълнителят. В обединението ДЗЗД "Сискод" влизат две фирми. Това са "Опенкод Системс" и "Инфосистемс Интернешенъл". Управител на второто е Николай Симеонов, част от съвета на директорите и собственик на "Информикс Груп" АД. Той има участие и в още няколко фирми. "Опенкод Системс“ е собственост на Константин Стайков и французина Тиери Даррас.

Още по темата:

Неочакван тест на система за предупреждение на МВР стресна абонатите на "Виваком"

За да демонстрира, че изискванията са изпълнени

Според документацията към обществената поръчка фирмата е приключила работа на 27 септември, т.е. изграждането на системата е продължило една година. За това време изпълнителят е създал система и е оборудвал със софтуер и техника два центъра на МВР – в София и Бургас. Крайната цел е да стане възможно изпращането на съобщения до населението от определен регион или на национално ниво при бедствия или аварии.

"В България съществуват различни локални информационни системи за мониторинг и предупреждение, създадени с цел предприемане на своевременни действия при опасност от предстоящо или настъпило бедствие (причинено от наводнения и/или свлачища). Тези системи са разработени на локален принцип, като действат на територия само за определен район и определен тип опасност", посочва се в документацията към обществената поръчка.

В условията на търга е записано още, че "изпълнителят трябва да проведе тестване на софтуерното решение в създадена за целта тестова среда, за да демонстрира, че изискванията са изпълнени". Не става ясно защо в такъв случай поръчката формално се води приключена преди изпитанията да са направени.

Според сайта bg-alert.bg (чието изграждане също е част от поръчката) изпитанията тепърва предстоят. Те ще започнат на 7 ноември в Габрово. След това на 14 ноември за областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен; на 15 ноември за областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра; на 16 ноември за областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен; на 21 ноември за областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол; на 22 ноември за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област; на 23 ноември за областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Националният тест е насрочен за 29 ноември.

mediapool.bg