Кламер БГ - Новини: Васил Терзиев оптимист, че блокажът в СОС ще приключи на 30 ноември

Васил Терзиев оптимист, че блокажът в СОС ще приключи на 30 ноември

България

|
Четв, 23 Ноем 2023г. 16:34ч.
Васил Терзиев оптимист, че блокажът в СОС ще приключи на 30 ноември

Васил Терзиев смята, че ще се намери решение за блокажа в Столичния общински съвет. Сн. БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев смята, че до 30 ноември ще се намери решение на завързаната ситуация с избор на председател на Столичния общински съвет. Вече два пъти общинарите в София не успяха да си изберат председател, а това блокира работата им по същество.

И двата пъти най-много гласове събра кандидатът на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" Борис Бонев. За него гласуваха 23-ма души, колкото са и хората от групата. Третият опит за избор на председател ще е на 30 ноември.

"Оптимист съм, че до 30 ноември ще намерим решение, което работи, за да може да се задвижи работата на общинския съвет и да може да има резултати за гражданите", каза в четвъртък Васил Терзиев.

Той добави, че до края на деня ще бъдат изпратени покани до общинските съветници на всички представени в съвета формации за втори кръг преговори по темата. Миналата събота Терзиев се срещна с лидерите на част от политическите формации в съвета.

Покана за разговори беше изпратена до всички партии, а предварително посочената тема беше обсъждането на приоритетите на всички формации и евентуалното включване на общи политики в бюджета на общината за догодина. От ГЕРБ не отидоха на разговорите. Съветниците от партията на Бойко Борисов се обявиха за опозиция на ПП-ДБ и "Спаси София".

В понеделник Терзиев обяви, че ще продължи разговорите, но те вече ще включват и намиране на решение на въпроса с председателя на съвета и комисиите към него. Сега преговорите ще са с общинските съветници, а не с лидерите на партиите, които представляват.

"Продължаваме отворения диалог, който искаме да водим с всички. Целта е да си говорим има ли как да отблокираме работа на общинския съвет и върху политиките, които движат града ни и трябва да залегнат в бюджета", каза отново в четвъртък Терзиев.

Той не отговори конкретно дали ще предложи и други кандидати за председател на общинския съвет, а обясни, че иска първо да обсъди възможностите с останалите групи в СОС.

mediapool.bg