Кламер БГ - Новини: Без българска делегация за честванията на 24 май в Москва

Без българска делегация за честванията на 24 май в Москва

България

|
Вт, 24 Май 2022г. 12:08ч.
Без българска делегация за честванията на 24 май в Москва

Снимка: БГНЕС

България отбелязва 24 май - Денят на българската просвета и култура. Церемонии се провеждат на много места в страната.

За първи път от 30 години делегация от българското посолство няма да участва в честванията по случай 24 май в Москва, съобщи БНР. Денят се отбелязва с молебен пред паметника на Кирил и Методий в руската столица. По-късно ще има и концерт на Червения площад.

През последните две години руската страна дава противоречиви изявления, свързани с делото на Кирил и Методий. През миналата година посолството им в Северна Македония цитира изявление на президента Владимир Путин от 2017 г., в което той заявява, че "грамотността дойде при нас от македонската земя".

Преди три седмици руският посланик Елеонора Митрофанова заяви в Пловдив, че "славянската писменост и славянското богослужение в Русия са дошли от България".

У нас празникът се отбелязва с множество прояви на различни места в страната. В София церемонията започна в 11 ч. пред паметника на Кирил и Методий пред Народната бибилиотека. Преди това имаше шествие от пл. "Независимост" до паметника.

Предвидени са концерт пред Народния театър, както и безплатен вход за градската галерия, парка "Врана" и Зоологическата градина.

Президентът Румен Радев се включи в тържествата в Пловдив. Той бе бъде гост на хуманитарната гимназия. Тя е приемник на някогашното епархийско училище, където по настояване на Найден Геров през 1851 г. се поставя традицията за всенародно честване на 24 май.

"Пловдвиската планета на духа е изградена с всеотдайност, себеотрицание, мъдрост и далновидност на видни наши интелектуалци и титани на диха като Найден Геров, Йоаким Груев, Стоян Чомаков и много други. С перо и дело те проповядваха, че най-голямата човешка прокоба е невежството, а пътят да се отървем от потисничеството и сиромашията са науката и всеобщата просвета", заяви държавният глава.

Премиерът Кирил Петков пък бе гост на 7 СУ "Св. Седмочисленици", където е учил. Той си спомни, че много обичал да играе футбол в двора и обикновено бил вратар. Освен това руският му бил труден за научаване.

"Беше ми много труден с падежите и спомня, че когато идваха класни или тестове не бях много доволен. Трябва да си призная, че може би един или два пъти съм бягал от час", каза той.

Петков си спомни и за двойка по физика в седми клас, но заяви, че иначе бил добър ученик.

"Това беше интересно, защото в 12 клас вече исках да ставам физик. Така че когато получите двойка, никога не знаете как вашият интерес може да се промени и всъщност тази двойка да не е определяща", каза той на деца от училището.

Премиерът допълни, че има три дъщери и винаги се притеснява, когато ги види, че чатят, а не четат.

Той пожела на децата да бъдат горди и смели и да се борят за мечтите си.

По-късно премиерът участва и в церемонията пред Националната библиотека.

mediapool.bg