Кламер БГ - Новини: Около 35 хил. украинци трябва да напуснат хотелите по морето

Около 35 хил. украинци трябва да напуснат хотелите по морето

България

|
Вт, 24 Май 2022г. 18:50ч.
Около 35 хил. украинци трябва да напуснат хотелите по морето

Снимка: БГНЕС

Около 35 хил. украинци трябва да бъдат преместени от хотели по морето към вътрешността на страната. Това стана ясно след среща на шефката на държавната агенция за бежанците Мариана Тошева с областния управител на Бургас Стойко Танков, съобщи бТВ.

Според медията нито един хотелиер от Слънчев бряг не се е съгласил да се включи в новата държавна програма за настаняване на украинците. Тя предвижда два варианта - 15 лв. за легло и храна, или 10 лв. само за легло. Досега на хотелиерите се плащаха по 40 лв. за нощувка и изхранване.

Украинските бежанци трябва да напуснат хотелите до 31 май. Извозването им става с влакове. Същевременно на сайта на агенцията има съобщение, че БДЖ ще продължи с транспортирането на украинци. Заедно с това обаче е записано, че "поради проблеми с мрежовата връзка е-адресите на държавната агенция са временно недостъпни".

Около половината хотели, в които са настанени украинци, ще останат записани в държавната програма, става ясно пък от съобщение на правителствената пресслужба. Става дума за повече от 23 хил. легла.

"Само за два дни процентът на желаещи от хотелите, които и в момента са подслонили хора с временна закрила, нарасна от 30% на 50%. Освен тях в програмата са се записали и още 60 нови хотела", твърди Министерският съвет.

mediapool.bg