Кламер БГ - Новини: Трансцедентна символика: ГЕРБ предлага националният празник да е на 24 май

Трансцедентна символика: ГЕРБ предлага националният празник да е на 24 май

България

|
Ср, 25 Май 2022г. 12:46ч.
Трансцедентна символика: ГЕРБ предлага националният празник да е на 24 май

Снимка: БГНЕС

Националният празник на България да е на 24 май, а не на 3 март. Това предлагат от парламентарната група на ГЕРБ. Бившият просветен министър Красимир Вълчев заяви, че те ще предложат промяна в Кодекса на труда, с която да се регламентира новото положение.

"Ако мерило за това кой ден българите признават за най-голям свой празник е масовото им участие в тържествени прояви, свързани със съответния ден, то денят 24 май е безспорен и надделява. Това всички го видяхме вчера", коментира той.

За промяна на датата на националния празник, който в момента се чества на 3 март, се говори от години. Въпросът бе повдигнат отново след началото на руската агресия срещу Украйна. Въпреки че управляваха държавата в продължение на 12 години, ГЕРБ не приеха промяната, която предлагат сега.

Вълчев се аргументира още, че националният празник трябва да съдържа "трансцедентна символика, която да пронизва обществената тъкан през поколоенията и да възпитава определени ценности". Той допълни, че денят не е свързан с битки и кръвопролития, а с триумф на духа.

Депутатът Радомир Чолаков пък коментира, че българският народ вече е приел в сърцето си 24 май като национален празник. Сега от ГЕРБ искали чисто формално това да се запише и законово.

mediapool.bg