Кламер БГ - Новини: Василев иска обяснения от ЕК за разнобоя при газовите плащания

Василев иска обяснения от ЕК за разнобоя при газовите плащания

България

|
Вт, 24 Май 2022г. 21:04ч.
Василев иска обяснения от ЕК за разнобоя при газовите плащания

Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев е поискал Европейската комисия (ЕК) да даде яснота за плащанията за природен газ. Това се е случило по време на заседание министрите от съюза по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

Преди дни се появи информация, че италиански и немски компании са открили сметки в рубли и плащат за руски газови въпреки общата европейска позиция. Затова Василев е поискал комисията да каже дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на "Газпром" или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

Досега Русия спря доставките на три страни – България, Полша и Финландия. Позицията на българското правителство е, че няма да плаща в рубли. Страната ни настоява плащанията да с в долари и евро, както и е в договора и едновременно се опитва да компенсира спрените доставки от други източници.

Освен газовите доставки на заседанието е била обсъждана и повишената инфлация. Василев е призовал за реални действия по този проблем на европейско ниво. Според него фокусът трябва да е върху върху енергоизточници и храни.

Приетите вече санкции срещу Русия трябва да се прилагат еднакво от всички страни, съгласили са се финансовите министри. ЕК е представила на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна.

Василев не е харесал разпределението на финансовия ресурс в плана. Той е настоял, че средствата трябва да отразяват степента на зависимост на отделните държави от руските енергийни доставки.

mediapool.bg