Кламер БГ - Новини: Почти 1/3 от плажовете не съществуват официално

Почти 1/3 от плажовете не съществуват официално

България

|
Четв, 27 Юни 2019г. 09:11ч.
Почти 1/3 от плажовете не съществуват официално

Почти 30% от плажовете не съществуват официално и министерството на туризма не знае, че ги има. Това заяви пред БНР природозащитникът Тома Белев по повод протестите срещу последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С тях бе органичена възможността за къмпингуване и бяха предвидени глоби, а след протести президентът Румен Радев наложи вето. Депутати от парламентарната комисия по регионално развитие бързо го преодоляха.

„От 12 години действа Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който сега променят и чрез него сега прокарват тази наредба. Този закон имаше една основна цел – да се определят плажната ивица и плажовете и да се управляват с оглед на тяхното опазване и устойчиво използване. 12 години по-късно 1/3 от плажовете все още не са определени. 28% от плажовете не съществуват за Министерството на туризма. При дюните е още по-зле. От 110 места, където има дюни, само 43 съществуват за Агенцията по кадастър. Какво да очакваме от министерства, които са харчили нашите данъци, наемали са подизпълнители, фирми? 12 години не знаят какъв е предметът на този закон”, каза Белев.

Според Мария Кавлакова от инициативата "Бетономорие" след последните промени в закона вече е по-лесно да направиш хотел, отколкото да къмпингуваш.

„Прескача се една цяла стъпка, която целеше да въведе качествени изисквания и регулация за българските къмпинги, каквито вече няма. В момента е по-лесно да построиш огромен хотел върху дюни, върху целия плаж, отколкото да направиш къмпинг”, заяви тя.

Протестите срещу промените ще продължат. Тази вечер недоволни ще се съберат пред Народното събрание.

mediapool.bg