Кламер БГ - Новини: Пореден министър обеща да прави преглед на учебните програми

Пореден министър обеща да прави преглед на учебните програми

България

|
Ср, 21 Юни 2023г. 15:42ч.
Пореден министър обеща да прави преглед на учебните програми

Пореден министър заяви, че ще прави преглед на учебните програми. Сн. БГНЕС, архив

И новият министър на образованието проф. Галин Цоков обеща, че ще прави преглед на учебните програми в училище. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката след среща между проф. Цоков и представители на Сдружението на директорите в системата на образованието в България.

В съобщението се казва, че "МОН ще стартира преглед на учебните програми, който ще бъде направен съвместно с учителите, за да се намали фактологическата натовареност за сметка на практическите знания и умения, застъпени в тях".

"Намираме се в момент, в който можем качествено да променим образователната система, като надграждаме добрите практики и елиминираме недостатъците, установени от опита", посочил проф. Цоков. "Дигитализацията в обучителния процес дава много възможности, една от които е създаването на персонализирано съдържание, съобразено с нуждите на отделни ученици. Подобни иновации биха позволили да изведем обучението на друго ниво", казал още той.

Мащабен преглед на учебните програми започна в началото на 2022 г., когато министър на образованието беше настоящият премиер акад. Николай Денков. Той засягаше съдържанието от I до X клас. В рамките на този преглед бяха направени и допитвания до учители, ученици и родители.

До момента от това упражнение така и няма резултат. Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов обясняваше, че се прави преглед на прегледа и се търси вариант за отпадане на ненужни факти от програмите. Сериозни промени обаче нямало да има, нямало да се пренаписват и учебници.

През годините училищните програми периодично са били обект на анализи и изследвания, но сериозни промени така и не са правени.

mediapool.bg