Кламер БГ - Новини: Бивш македонски външен министър с нова идея за вписването на българите в конституцията

Бивш македонски външен министър с нова идея за вписването на българите в конституцията

България

|
Вт, 15 Окт 2024г. 16:44ч.
Бивш македонски външен министър с нова идея за вписването на българите в конституцията

Буяр Османи Промените в конституцията на Северна Македония трябва да бъдат гласувани, в противен случай дебатът ще бъде върнат към този за "идентичността, езика и историята“, казва в интервю за ТВ 21 бившият министър на външните работи на страната Буяр Османи, съобщава на сайта си медията.

"Нека говорят колкото искат, че албанците, в случая аз, съм накърнил македонските интереси. С България разфокусирах дебата за езика и идентичността и го доведох до дебат за малцинствата, за 3500 българи тук, и съм убеден, че това беше най-доброто решение за страната, за македонския народ и за всички останали”, казва в интервюто си на албански език Османи, цитиран от БТА.

Бившият министър на външните работи на Северна Македония предлага промените в конституцията да бъдат гласувани веднага, а в Закона за прилагане на конституцията да бъде добавена клауза, че парламентът може да прекрати действието им, "ако през следващите пет години България продължи да възпрепятства Северна Македония за неща, които нямат нищо общо с Европейския съюз”.

mediapool.bg