Кламер БГ - Новини: Полицейска акция "Зима" и при велосипедите и каруците

Полицейска акция "Зима" и при велосипедите и каруците

България

|
Нед, 04 Ноем 2018г. 12:47ч.
Полицейска акция "Зима" и при велосипедите и каруците

До 10 ноември акцентът на започналата на 1 ноември ежегодна полицейска проверка "Зима" при готовността на автомобилите за сезона на снеговете и поледиците, ще е насочен към велосипедите и каруците, обясни полицейски инспектор Мария Ботева от ГД "Национална полиция" пред журналисти в неделя.

По думите й често водачите на каруци и велосипедистите не спазват специалните правила за движение на велосипедисти и каруци, които те често пренебрегват.

Глобата за велосипедисти, които карат своите колела без светлоотразителни елементи на тях е 50 лв. Ако не бутат велосипедите си по тротоарите и при преминаване през пешеходна пътека, а яздят колелетата си, санкцията е 20 лв. При движение при намалена видимост, без светлоотразителна жилетка, нарушителите ще трябва да заплатят 10 лв., посочи тя.

Децата, които не са навършили 12-годишна възраст, могат да карат колелата си по тротоарите и пешеходните пътеки, но ако трябва да се движат по пътя, трябва да са с придружител, допълни Ботева

Вторият етап на акция "Зима" ще следи дали пешеходците пресичат правилно, а третият ще е за безопасното шофиране при зимни условия.

Инспектор Ботева отбеляза, че акция "Зима" се провежда повече от 20 години.

mediapool.bg