Кламер БГ - Новини: Щабът обяви минал пик на заразата, според ЕС той предстои

Щабът обяви минал пик на заразата, според ЕС той предстои

България

|
Пон, 04 Май 2020г. 21:00ч.
Щабът обяви минал пик на заразата, според ЕС той предстои

Пикът на заразените с коронивирус е бил в седмицата след Великден – от 20 до 26 април, сочат данни на Националния оперативен щаб, представени в понеделник сутринта, които потвърждават прогнозите на премиера Бойко Борисов, че точно тогава ще е проблемът заради пътуванията на хората противно на препоръките.

Андреа Амон, ръководителка на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, отговарящ за борбата с коронавируса в ЕС, обаче смята, че болестта тепърва ще се разраства в България.

Според нея България е една от петте европейски страни, където коронавирусната епидемия все още набира инерция. В изслушване пред комисията по обществено здравеопазване на Европейския парламент тя каза, че Европа като цяло изглежда е преминала пика на заразите в събота, докато България докладва ръст на случаите.

Според нея най-лошото предстои във Великобритания, каза Андреа Амон, опровергававайки британския премиер Борис Джонсън, който миналата седмица заяви, че неговата страна вече е превалила билото на пандемията.

Във Великобритания, Полша, Румъния и Швеция от две седмици броят на новозаразените устойчиво нараства, а в България дори набира скорост. Всички останали европейски държави

съобщават за намаляващ брой на новозаразените, информира Ройтерс. "Изглежда, че в събота беше преминато билото на първата вълна в Европа", казва Андреа Амон, цитирана от агенцията.

Според оповестените от българския оперативен щаб в понеделник следобед, се запазва се темпът на смъртните случаи в страната.

1652 са потвърдените случаи на Covid-19, 20 от тях са установени в рамките на понеделник. 17 от случаите iа във Видин и три – в София. Починалите вече са 78. Към жертвите се прибавят 82-годишен мъж с хронична бъбречна недостатъчност и пиелонефрит, издъхнал в столичната Александровска болница, В болницата във Враца е починал мъж на 69 г. от дома за стари хора в с. Гара Орешец. Той е бил с цироза и мозъчно-съдова болест. В областната болница във Видин е починал 78-годишен мъж с диабет от дома за стари хора в Кула. В областната болница в Ямбол е починала жена на 55 г., която е била с диабет и хипертония.

Лабораториите продължават да работят. Направени са над 49 хиляди теста, в активна карантина са под 23 хиляди души.

От случаите с потвърден Covid-19 316 заразени са настанени в лечебни заведения. От тях 37 са в интензивни отделения и клиники.

177 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Анализът на седмичната заболеваемост и смъртност сочи, че от 13 до 19 април има 329 нови случая, от 20-26 април – 433, 27 април – 3 май – 284, сочат данните, представени в понеделник сутринта от главният секретар на щаба доц. Димо Димов. По думите му това ясно показва, че пикът е бил в седмицата от 20 до 26 април.

При смъртността има увеличение в последната седмица – 15 починали, в сравнение с предходната седмица, когато починалите са 11.

mediapool.bg