Кламер БГ - Новини: Платеното паркиране в София се връща от 7 май

Платеното паркиране в София се връща от 7 май

България

|
Вт, 05 Май 2020г. 14:24ч.
Платеното паркиране в София се връща от 7 май

От 7 май паркирането в синя и в зелена зона в София отново става платено, съобщи във вторник кметът Йорданка Фандъкова.

Постепенно ще се възстановяват и графиците на градския транспорт, който в последните седмици беше разреден, а част от линиите – спрени.

"Най-напред още от 7-ми ще започнем с електротранспорта, трамваите и тролеите, които преминават през центъра, а от понеделник очаквам да влязат в делнични разписания както метрото, така също и наземният градски транспорт поетапно в рамките на следващата седмица. Засега остава намаленото работно време - вечерно време съответно до 22 и 22:30 за крайградските линии и метрото", заяви Фандъкова.

Тя посочи, че ако в следващите дни, пътниците в градския транспорт се увеличат, може да се удължи и крайният час за работа на транспорта.

Синята и зелената зона в София към момента не работят като мярка срещу разпространението на коронавируса. Целта беше хората да пътуват с личните си автомобили до работните си места в центъра, да не ползват градския транспорт и така да се избегне струпването на много хора в превозните средства.

От дни обаче Фандъкова обяснява, че има натиск от страна на екипа ѝ за връщане на платеното паркиране. Причината е, че зоните са пълни, паркирането в центъра – безразборно, а живеещите в зоните се оплакват, че не могат да намерят място къде да спрат. Първоначално Фандъкова говореше, че зоните ще се отварят поетапно – първо синята, а после зелената зона. Сега обаче заяви, че платеното паркиране ще се възобнови едновременно.

Общинското дружество "Център за градска мобилност", което управлява зоните и продава картите и билетите за градския транспорт, регистрира загуби заради противоепидемичните мерки. То дори получи средства от държавния бюджет по мярката 60:40, за да запази работните места на близо 1000 служители.

mediapool.bg