Кламер БГ - Новини: БСП представи алтернативни коронамерки

БСП представи алтернативни коронамерки

България

|
Вт, 05 Май 2020г. 17:05ч.
БСП представи алтернативни коронамерки

Алтернативни мерки за справяне с коронавируса, целящи грижа за хората в беда, икономически растеж и повишаване на потреблението, представи лидерът на БСП Корнелия Нинова във вторник.

Социалистите предлагат да се даде по една минимална заплата и осигуровки в размер на 725 лв. на

хората, загубили работата си, но необхванати от бюрата по труда или в неплатен отпуск за гледане на дете.

Според Нинова растежът на икономиката може да бъде издърпан от секторите земеделие, строителство и туризъм. Затова БСП предлага дребните фермери да получат 30 млн. лева безвъзмездна помощ извън всички други европейски средства за подпомагане, добави тя.

Левицата смята, че държавата се е провалила в увеличаването на българските храни в хипермаркетите и мерките затрудняват малките производители. Затова предлагаме държавен механизъм за изкупуване на тази продукция и държавата да бъде тази, която разговаря с веригите и пласира продукцията, посочи лидерът на БСП. Според нея това може да стане чрез съществуващите шест държавни борси.

Социалистите подкрепят намеренията за повече държавин инвестиции във ВиК сектора. Те също така ще придложат диференциране на ДДС за храни и лекарства на 9 процента. Това са наши последователни предложения, но сега това ни се струва абсолютно наложително, коментира Нинова. По думите й това ще помогне и за повишаване на потреблението и ще донесе нови приходи в хазната.

Друго предложение, което ще се внесе в Народното събрание, е вдигане на бюджета на общините с 10 процента, което ще струва на държавната хазна 400 млн. лева, съобщи Нинова.

Тя призова за пълна прозрачност и откритост как се харчат парите на хората за справяне с коронавируса.

За целта БСП ще внесе проект за решение за временна комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Cоэса-19, посочи тя. Социалистите настояват комисията да се оглавява от тях и обещаха отчет веднъж месечно пред обществото за свършената работа.

С тези предложения ще влезем, ако бъде свикано до края на седмицата извънредно заседание на парламента, заяви Нинова.

Според нея част от оповестените от правителството по-рано през деня мерки за туризма звучат приемливо и се припокриват с тези на левицата.

КПП трябва да се махнат, те показаха своята неефективност. Хората трябва по-скоро да бъдат пуснати да отидат на работа, смята още тя.

В отговор на въпрос Нинова коментира, че чакат да отпадне забраната за събиране на хора на едно място, за да стартират отново отчетно-изборната кампания в БСП.

mediapool.bg