Кламер БГ - Новини: Обсъждало се отваряне на част от детските градини, но неясно кога

Обсъждало се отваряне на част от детските градини, но неясно кога

България

|
Вт, 05 Май 2020г. 10:25ч.
Обсъждало се отваряне на част от детските градини, но неясно кога

Правителството обсъждало да се отворят част от детските градини в страната, които не работят с деца от 13 март заради пандемията от коронавирус. В последните дни темата се поставя остро от част от родителите, които трябва да стоят вкъщи, за да гледат децата си и за целта трябва да излязат в платен или неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно.

Окончателно решение от кога и как ще бъдат отворени забавачките на този етап няма. Сигурно е, че градините ще са затворени поне в следващите две седмици, а решенията се взимали седмица за седмица на базата на развитието на епидемията, стана ясно във вторник от изявления на представители на правителството. Ден по-рано социалният министър Деница Сачева говори, че едва ли промяна на положението ще има преди началото на юни.

Във вторник вицепремиерът Томислав Дончев съобщи пред бТВ, че се мислело да се отворят половината или една трета от градините в страната, а в тях да работят по-млади хора. Голяма част от преподавателите, както и хората, които с грижат за децата в градините, попадат в рисковите групи при зараза от коронавируса. Преди да се вземе окончателно решение ще се проследи и опитът в страните, които вече отвориха забавачките.

Малко по-късно министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че в следващите две седмици отваряне на градините не се предвижда. Причината е, че децата може и да не са рискова група, но пък могат да пренесат заразата сред възрастните. Дори и при намалени групи, обмяната на вируси нямало как да бъде спряна.

Вълчев добави, че непредставителни проучвания показвали, че и при отваряне на градините не всички родители ще пуснат децата си. Към момента готови на това били 30 – 40 на сто от хората, но дори и при това положение ставало въпрос за 70 000 – 85 000 деца ежедневно, които да се водят на градина и да се събират на групи.

Освен това има и учители, и обслужва персонал, които се притесняват все още да се върнат на работа заради риска от заразяване. В същото време за част от непедагогическите кадри платеният отпуск приключва или вече е изчерпан и хората остават без доходи. За това образователното министерство и синдикатите са се договорили да се увеличи платеният отпуск на тези служители в градините, за да не се налага тези хора да излизат в неплатен отпуск за дълго време. Възможно е да се променят правилата и за преподавателите, но при тях дните платен отпуск са доста повече.

Вълчев коментира, че някои градини работят частично и без деца, а организацията за това зависи от директорите и съответните общини. Преди няколко седмици от образователното министерство и сдружението на общините изпратиха препоръки за частична дистанционна заетост на учителите и за намиране на работа на непедагогическия персонал, за да се отложи излизането им в неплатен отпуск.

mediapool.bg